RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як домогтися перерахунку платіжки за комуналку в Україні: детальне роз'яснення

Згідно з нормативами Кабінету міністрів, температура в опалювальному приміщенні не повинна бути нижче 20 градусів (18 градусів для кутових кімнат). Якщо ж в оселі холодніше, за опалення можна заплатити за зниженою ціною.

Про це йдеться в постанові Кабміну №151.

Так, за кожен градус нижче норми сума в платіжках повинна зменшуватися на 5%. Варто зазначити, що для фіксації порушення норм доведеться офіційно звертатися до постачальника з вимогою під протокол вимірювати температуру.

Схожі нормативи діють і для гарячого водопостачання. Температура повинна бути від 50 до 75 градусів. Якщо температура від 45 до 49 градусів, тариф повинні знизити на 10%, а якщо від 40 до 44 - на 30%. Якщо немає і 40 градусів, то платити можна за тарифом за холодну воду.

Відзначається, що зменшити тарифи можна тільки на той час, коли комунальна послуга не відповідала заявленим якостям.

Після отримання відповіді від постачальника, які, як правило, не знаходять проблем, необхідно звернутися до Госпродпотребслужби.

Глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко роз'яснив виданню, що існують умови та спеціальний бланк для звернення до Госпродпотребслужби. Відомство зобов'язане створити спільну з постачальником послуги, споживачем та незалежним представником комісію, яка може зафіксувати відсутність або погану якість послуги.

"Після цього настає момент перерахунку. Ось це все, що я описав, простому споживачеві пройти нелегко, адже це дуже громіздкий процес ", - зауважив Попенко.

За його даними, за минулий рік в Госпродпотребслужбу по Києву зі скаргами на комунальні послуги звернулося лише близько 600 осіб. Він упевнений, до останньої інстанції доходять далеко не всі.

Нагадаємо, експерт розповів, як влада може врегулювати ціни на електрику.