Потрібно нагріти хмари: в Криму вигадали дивний спосіб видобутку води

Захоплений Крим продовжує страждати від водного дефіциту. Торішня посуха призвела до обміління водоймищ. Деякі кримські "кулібіни" висувають фантастичні ідеї видобутку води, наприклад за допомогою "термогармат".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За роки окупації російська "влада" анонсувала безліч проектів із забезпечення півострова водою в умовах перекриття Північно-Кримського каналу: риття нових свердловин, опріснення морської води, будівництво водогону з боку Кубані. Остання ідея російського керівництва - нібито наявність прісної води під Азовським морем.

Президент РФ Володимир Путін особисто анонсував такий проект. Видобуток води під Азовським морем теоретично можливий. Питання - в глибині залягання, як і обсягах, доступних для використання. Російський уряд навіть почав відповідні геологорозвідувальні роботи, але поки без конкретного результату.

"Роботи йдуть, поки говорити рано. Зараз ми на третій стадії наших робіт, виконуємо сейсміку, електророзвідки. Тільки після четвертої ми зрозуміємо конфігурації", - заявив днями журналістам глава Росгеологіі Сергій Горьков, розповідаючи про водні запаси під Азовом.

З слів кремлівського чиновника можна зробити попередній висновок, що затія з видобутком води під морем навряд чи увінчається успіхом.

"Росіяни досі не розуміють, чи є там вода, не визначені райони залягання і приблизні обсяги. Невідома якість води. Все це схоже не піар-акцію російського уряду, демонстрацію перед населенням бурхливої діяльності. Мовляв, все в порядку, ми працюємо, чекайте результату ", - пояснив в.о. заступник директора з наукової роботи Українського інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк.

Деякі кримські "кулібіни" висувають зовсім вже фантастичні ідеї. Зокрема, навіть заговорили про те, що проблему з водою на півострові можна вирішити за допомогою "термогармат". Доктор географічних наук, член так званої "Кримської академії наук" професор Олександр Холопцев запропонував збирати водяну пару в хмарах, які концентруються в горах. Мета - донести воду в хмарах до сільськогосподарських районів Криму, щоб забезпечити необхідний рівень зрошення.

"Ми збираємося підігрівати хмари до такої міри, щоб в них утворювалися зливові опади. Фахівці за допомогою математичного моделювання розрахували зв'язок між швидкістю вітру, висотою і крутизною схилів, параметрами повітря, щоб вивести достатній градус нагрівання хмар", - розповів Олександр Холопцев.

Вчений пропонує нагрівати хмари на 1,5-3 градуси за Цельсієм за допомогою теплових гармат. Але навіть в Росії сумніваються в реалізації цієї "технології".

"Практичного підтвердження експерименти поки що не знайшли", - пише МІА "Росія сьогодні".

Іншими словами - ловлю хмар для зрошення півострова окупаційна влада залишає на крайній випадок.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Залишається ловити хмари: чим закінчаться спроби Путіна напоїти окупований Крим.