RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Колективного імунітету проти COVID-19 може не бути: що кажуть медики

Експерти вважають, що людство може ніколи не отримати колективний імунітет від коронавірусної інфекції. Виною цьому поява численних мутацій вірусу.

Про це повідомляє "Апостроф".

"Провідні фахівці у світі висловлюють свої побоювання щодо того, що при цій інфекції малоймовірно формування колективного імунітету, навіть за умови активної вакцинації", - зазначив професор інституту фізіології ім. Богомольця Віктор Досенко.

З його слів, одним з аргументів такої позиції була якраз поява нових варіантів вірусу, кількість яких залежить від кількості інфікованих людей. Таким чином, чим перехворіли більше, тим більша ймовірність створення все нових мутацій вірусу.

Другим аргументом Досенко вважає рівень вакцинації в різних країнах. Одні країни можуть вирватися вперед, але це нічого не змінить, якщо в інших країнах рівень імунізації буде низький.

Старший науковий співробітник Інституту біохімії ім. А.В. Палладіна НАН України Володимир Галицький впевнений, що імунітет, що сформувався, може бути безсилий проти нових штамів.

"Я думаю, що проти коронавірусу колективний імунітет не з'явиться ніколи, бо постійно будуть з'являтися більш заразні штами, які будуть "обходити" імунітет", - заявив він.

Галицький пояснив, що динаміка епідемії набагато складніше, ніж існуючі механізми моделювання колективного імунітету.

"Проти грипу є колективний імунітет? Ні. Щороку ми зустрічаємося з новим штамом, тому не можна очікувати, що до коронавірусу буде якийсь колективний імунітет", - підсумував експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Колективний імунітет від ковіду: коли Україна зможе жити спокійно