RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

"Ініціатива 16 липня" закликала до активізації зусиль по організації національного діалогу щодо питань Криму та Донбасу - заява

Об'єднання "Ініціатива 16 липня" закликала українців та владу активізувати питання запровадження референдумів, де українці мали б визначитися з підходом до врегулювання конфлікту на Донбасі та повернення Криму, гуманітарної політики та моделі відносин з зовнішнім світом.

Про це йдеться на сторінці "Ініціативи 16 липня" в Facebook.

Так, організатори ініціативи вказали на важливості Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року, якій виповнилося 31 рік. Цим документом встановлювалося, що народ України становлять громадяни республіки всіх національностей; закріплено державний, народний, національний суверенітети, самостійність України у вирішенні питань економіки, культурного розвитку, зовнішньої і внутрішньої безпеки, міжнародних відносин; зовнішня політика та інше.

Учасники об'єднання "Ініціатива 16 липня" вказали, що наразі український народ знову опинився перед вибором, і наголосили на актуальності питання запровадження референдумів в Україні.

"Україна знову стоїть перед вибором 31-літньої давнини: демократія чи авторитаризм, суверенність чи залежність, верховенство права чи право сили, національна чи громадянська держава, війна чи мир, Захід чи Схід… Ми переконані, що побудова процвітаючої демократичної, по-справжньому не тільки незалежної, але й суверенної країни можливо лише на принципах верховенства закону і права, безумовної поваги до прав і свобод людини і громадянина, відмови від цензури, втручання у свободу думки та слова, широкого запровадження принципів народовладдя таких як референдум. Настав час винести на розсуд суспільства найгостріші та найважливіші питання для України: підхід до врегулювання конфлікту на Донбасі та повернення Криму, гуманітарної політики, модель відносин з зовнішнім світом та варіанти інтеграції... Ми переконані, що на роздоріжжі, на якому знову опинилася наша держава, широкий діалог та експертне обговорення, порядність та професіоналізм, демократія і повага до думки іншого - це те, що сьогодні необхідно для України… Саме принципи Декларації – суверенітет й незалежність, соборність, заможність і мир мають слугувати нам всім дороговказом, відображаючи інтереси усіх українців", - пишуть у "Ініціативі 16 липня".