RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Стирається межа між "добром" і "злом": психолог дав пояснення феномену антивакцинаторів

У світі існує чималj противників вакцинації від COVID: ці люди часто не можуть пояснити свою відмову від щеплень, а їхні аргументи часто позбавлені будь-якої логіки і схожі на теорії змови.

Про те, що таке феномен антивакцинаторів, повідомляє "Вєсті. Ізраїль російською".

Ізраїльський клінічний психолог і психоаналітик, доктор Йосі Трієст зазначає, що епідемія робить сильний емоційний вплив на душевний стан людини. Це, за його словами, можна порівняти з самою коронавірусною інфекцією.

"Це нагадує фільм жахів. Нас також лякає, що вірус одночасно є і мертвим і живим організмом, таким собі зомбі. І що особливо важливо: вірус знищує чітку межу між атакуючим і жертвою, між" добром "і" злом "", - заявив Трієст.

Як зазначає фахівець, суть даного явища полягає в тому, що за умов критичної ситуації щось захоплює людське тіло і підпорядковує своїм потребам, а сама людина не в змозі контролювати це, оскільки воно дуже сильно впливає на психіку. Механізм цього явища свого часу описав Зигмунд Фрейд.

"Це викликає моторошне занепокоєння, оскільки знайоме стає незнайомим, а повсякденне - загрозливим. Стає важко зрозуміти, чого слід остерігатися, де знаходиться ворог - всередині або зовні. Втрачається здатність розрізняти реальне і уявне", - підкреслив фахівець. Це відбувається в той момент, коли людина втрачає здатність розрізняти зло і добро, фантазії і реальність. У цих умовах, у людини включаються механізми психологічного захисту, мета яких - зведення нових кордонів і відновлення цілісності картини світу.

"Наша психіка формує чіткі полюса - між "хорошим" і "поганим". Наприклад, між " хорошими" громадянами, які зробили щеплення, і "поганими", що відмовляються від вакцинації", - заявив Трієст. У той же час, в більшості випадків масове мислення задовольняє емоційні запити населення і в досить категоричній формі висловлює певні ціннісні орієнтири. Однак раціональності тут взагалі немає.

"Натовп усвідомлює свої бажання в даний конкретний момент, але не здатен на розумне прийняття рішень. Масове, колективне мислення замінює тверезу оцінку реальності на групову згуртованість, тимчасово приглушує страхи і тривоги, навіть якщо реальна проблема залишається невирішеною і загрожує нашому життю. Масове (групове) мислення, що є рухомим завдяки тривозі, породжує багато агресії і ненависті. Динаміка масового мислення з легкістю стає параноїдальною. Воно ігнорує факти і раціональні доводи, створюючи уявну впевненість там, де невизначеність нестерпна для людської свідомості. У таких ситуаціях масове мислення прикривається наукою як фіговим листком" , - підкреслив фахівець.

За словами Трієста, ті, хто говорять: "Я боюся робити щеплення" - бояться невідомих побічних явищ вакцини більше за відомі загрози, що йдуть від коронавірусу. Йдеться про емоційну, а не про раціональну реакцію на вакцинацію.

У той же час, переконати антивакцинаторів в зворотному, змусити їх керуватися не емоціями, а здоровим глуздом, можуть лише авторитетні лідери, в т.ч, громадської думки.

"Потрібні експерти, яким люди довіряють, потрібні керівники, які зміцнюють довіру до експертних інстанціях", - вважає психолог.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Міністерство охорони здоров'я України опублікувало п'ять міфів про вакцинацію проти коронавірусу, які не мають нічого спільного з правдою.