RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Як створюють бойових роботів в Україні та Росії: названі головні відмінності

У світі вже нікого не здивуєш роботами тих чи інших різновидів. Поступово вони впроваджуються майже в усі сфери діяльності людини, включаючи і військову. Якраз на неї і варто звернути увагу. Саме там "обкатуються" найпередовіші технології мало не у всіх напрямках, яким ще належить дістатися до сфери цивільних технологій.

Як це не дивно, але в області бойових роботів і Україні зараз є що показати, - розповів порталу "Апостроф" заступник директора - головний конструктор КБ "Роботікс" Іван Кириченко.

У зв'язку з цим потрібно враховувати і стрімкий розвиток подібних технологій нашого сусіда в особі РФ. Тим більше з огляду на те, що в останні роки у нас, м'яко кажучи, не найкращі стосунки.

За словами Кириченка, українські спецслужби стежать за розвитком бойових роботів по всьому світу. В тому числі, і в Росії. Наш північний сусід приділяє особливу увагу впровадженню передової робототехніки в свій ВПК. Але при цьому українські аналоги в деяких характеристиках навіть перевершують російські.

"Ми відстежуємо розвиток даної сфери по всьому світу. Якщо в Україні всі колективи розвиваються виключно за власні обігові кошти, а держава ні копійки не інвестувала, то в Росії останні років десять розвитку передових технологій і роботизації приділяється особлива увага. Наприклад, якщо у нас є тільки роботизовані комплекси малого класу до двох тонн, то в Російській Федерації вони розвиваються в різних масо-габаритних характеристиках. у Росії вже давно готуються закриті командні центри, щоб дистанційно керувати підрозділами бойових роботів. вони можуть дати можливість управляти роботами в Сирії, перебуваючи, наприклад , де-небудь в сибірському містечку. тобто, в організаційному сенсі ми дуже сильно програємо. Крім того, інвестиції у них набагато більше. Вони витрачають на цю сферу по кілька мільярдів доларів на рік. на жаль, нам держава взагалі не допомагає в цьому плані. у нас ситуація більш скромна, але, я вважаю, що ті надбання, які в нас вже є, зокрема в механіці, програмному забезпеченні, часто перевищують російські", - заявив Кириченко.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Росія вкладає в робототехніку мільярди, але і ми не відстаємо - конструктор українських бойових роботів".