RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Може мати шкідливі наслідки: експерти заявили про збільшення споживання марихуани підлітками

Споживання марихуани молоддю шкільного віку подвоїлося у період 2013-2020, кількість повідомлень про споживання марихуани протягом 30 днів за той же проміжок часу виросло у сім разів.

Про це йдеться на сайті JAMA Pediatrics.

Експерти проаналізовали 17 досліджень в Канаді та США, у яких взяли участь майже 200 тисяч підлітків. Згідно з ними, наприклад, 2018 року кожен третій учень 12 класу повідомив про те, що вживає марихуану. Підлітки повідомили, що віддають перевагу вейпінгу екстрактів каннабісу. Сучасні різновиди каннабісу можуть містити понад 15% ТГК порівняно з 4% у 1990-х. Вибір олій, екстрактів та смол для вейпінгу замість рослини є небезпечною тенденцією, оскільки екстракти для вейпінгу містять у 3-5 разів більше ТГК, ніж в рослині.

"Використання продуктів канабісу з високим вмістом тетрагідроканнабінолу, які легко використати за допомогою вейпінгу, створює кілька потенційних проблем… Це може збільшити ризик залежності, вживання інших психоактивних речовин та інших проблем", - сказала автор дослідження Кармен Лім, кандидат наук сфері здоров'я та поведінки з Університета Квінсленду в Австралії.

За даними Центру США з контролю та профілактики захворювань, марихуана негативно впливає на мозок підлітка. Експерти додали, що вживання "може мати незворотні наслідки" - погана координація та порушення здібностей до навчання, пам'яті, вміння концентрувати увагу. Також це впливає на успішність навчання. Центр попереджає, що вживання підлітками марихуани "пов’язане з низкою проблем психічного здоров’я у підлітків, таких як депресія або тривога, навіть психоз". Вживання марихуани молодими людьми з розладами настрою - депресія та біполярний розлад - пов'язане з ризиком завдання собі шкоди, спроб самогубства.

Як вказали в Центрі, людина вважається залежною від марихуани, коли відчуває потяг до їжі або відсутність апетиту, занепокоєння, зміну настрою та труднощі зі сном після відмови від куріння.

"Люди, які починають вживати марихуану до 18 років, мають у 4-7 разів більшу ймовірність розвитку розладу, пов’язаного з вживанням марихуани, ніж дорослі", – заявили в Національному інституті боротьби зі зловживанням наркотиками.

Дослідження показали, що підлітки приблизно вдвічі частіше повідомляли про "хрипи або свист" у грудях після вейпінгу марихуани.

"Сигарети та електронні сигарети шкідливі для здоров'я та шкідливі для легень. Однак вейпінг марихуани здається ще гіршим", - сказав в інтерв'ю CNN Керол Бойд, почесний професор та віце директор Центру вивчення наркотиків, алкоголю, куріння та здоров'я в університеті Мічігану в Анн-Арборі.

Вейпінг марихуани асоціюється з захворюванням легень EVALI, яке являє собою травмування легень. Станом на лютий 2020 підтверджено 68 випадків смерті від EVALI у 29 штатах.

"За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, 84% випадків EVALI були пов'язані з продуктами, що містять канабіс", - сказав Бойд.

Для батьків вказується, що червоні очі та переїдання є ознаками вживання каннабісу, дратівливість, забудькуватість також типові, а сучасні версії вейпів можуть виглядати як USB-пристрій, контейнер.

Факти про вживання марихуани та поради для батьків можна знайти на сайті Національного інституту боротьби зі зловживанням наркотиками, Партнерства звикорінення залежності та Healthy Children.org, сайті Американської академії педіатрії.