RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

22 вересня

Всі новини

В Одесі за програмою Зеленського відреставрують художній музей, який очолював Ройтбурд

Для проведення ремонтно-реставраційних робіт в Одеському національному художньому музеї вже готовий проєкт, і роботи в межах програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» тут мають розпочатися найближчим часом.

Подробиці реставрації стали відомі 29 жовтня під час відвідин музею Володимиром Зеленським.

Одеський національний художній музей розташований у колишньому палаці Потоцьких, який був збудований у 1810-1820 роках. В останні роки музей активно розвивався і цього року набув статусу національного.

За словами Володимира Зеленського, збільшенням відвідуваності музею та підвищенням його статусу в культурному середовищі всієї України музей чималою мірою має завдячувати своєму директору Олександру Ройтбурду, який помер кілька місяців тому.

"Завдяки енергії та таланту Олександра Ройтбурда, який залишив тут частку своєї душі, музей набув зовсім іншого значення не лише для Одеси, а й для всієї України. Це місце стає своєрідним магнітом для шанувальників мистецтва з усього світу", – сказав Президент.

Сьогодні фонди музею налічують уже понад 10 тисяч експонатів, серед яких роботи Івана Айвазовського, Василя Кандинського, майстрів Одеської школи живопису, художників ХХ століття, твори сучасного мистецтва, зокрема і Олександра Ройтбурда. Минулого року музей відвідали близько 30 тисяч людей, цього року за вісім місяців – уже понад 22 тисячі.

"Треба не лише відреставрувати будівлю, покращити середовище, де зберігаються експонати, а й створити гідні умови для працівників музею, для яких це не просто робота, а життєве покликання", - сказав Президент під час ознайомлення з експозицією музею.

Музейний комплекс включає, окрім основної будівлі, фондові та адміністративні приміщення, грот, реставраційну майстерню, клас для дитячих занять та галерею «Жовті велетні».

Фасади всіх будівель музею під час реставрації буде відновлено. Відремонтують також перекриття, реставрують стіни, підлоги та стелі. Проєкт передбачає також проведення звуко- та теплоізоляційних робіт, обладнання інклюзивних санвузлів та встановлення ліфта. Очікується, що реставраційні роботи будуть завершені у 2025 році.