RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

16 вересня

Всі новини

Експерти презентували у Києві підсумки Другого Національного рейтингу впливовості

Організатори Другого Національного рейтингу впливовості "Еліта України"-2021 сьогодні, 3 грудня, підбили підсумки масштабного дослідження.

Про це пише Еlitexpert.

За словами голови Оргкомітету рейтингу та голови правління Міжнародного експертного клубу Олени Овчинникової, особливість рейтингу 2021 року полягає у чіткості та жорсткості критеріїв, за якими оцінюються претенденти – гроші, зв'язки, активність та широта сфер впливу.

«Якщо вперше фахівці Міжнародного експертного клубу зібралися і вирішили зробити такий рейтинг для того, щоб оцінити еліту нашої країни за меритократичним принципом насамперед, оцінити інтелект, творчість, соціальну відповідальність, то цього року ми ускладнили собі завдання. Ми вирішили зробити свої критерії більш жорсткими та прагматичними. Нам було цікаво подивитися, хто ж ці стовпи, які керують ситуацією в країні, які відповідальні та беруть на себе відповідальність за те, що відбувається та власне представляють нашу країну», – сказала вона.

Фахівці міжнародного експертного клубу ретельно працювали протягом кількох місяців і у підсумку сформували рейтинги у 24-х регіонах та один Національний всеукраїнський рейтинг. До списків потрапили понад 680 людей. З ними можна ознайомитись на офіційному сайті Національної рейтингової платформи.

Насамперед у них опинилися представники виконавчої, законодавчої та судової влади, бізнесмени та невеликий відсоток лідерів громадської думки, творчих діячів, письменників та науковців.

«Можна з упевненістю сказати, що все-таки всім управляють гроші та посади», – резюмувала Овчиннікова.

Незалежний експертний аналіз рейтингу надав кандидат політичних наук, виконавчий директор АОМС «Міжнародна асоціація малих громад» Олексій Буряченко. За його словами, цей рейтинг відповідає українським реаліям, подобається це комусь чи ні.

«До деяких позицій я поставився дещо скептично, проте загалом цей рейтинг відповідає сучасним реаліям і це мене справді порадувало. Я хочу наголосити, що це рейтинг саме про впливовість, бо не є секретом, що еліта в Україні ще продовжує формуватися. Перше місце у рейтингу абсолютно заслужене у Володимира Зеленського, не тому що він президент, а тому що має великий кредит довіри. Цікаво, що на другому місці Рінат Ахметов, на третьому – керівник офісу президента Андрій Єрмак, четвертий рядок у Ігоря Коломойського. Відверто вам скажу, мені це не подобається, проте це реалії та це логічно. Справді, монополісти, великий бізнес та олігархи надто багато впливають на життя нашої держави. Однак те, що вони зараз впливають, це абсолютно об'єктивно відображається у цьому дослідженні. Ми ж не можемо носити рожеві окуляри», – сказав він.

Про об'єктивність рейтингу говорив голова Комітету економістів України, громадський діяч Андрій Новак.

«У наших буйних політичних та громадських подіях вам вдалося скласти об'єктивний рейтинг. Я докладно подивився національний список і не можу сказати, що експерти в якихось позиціях помилилися. Загалом щонайменше перша двадцятка повністю об'єктивна саме за впливовістю в тому, що відбувається в Україні – і в політиці, і в економіці, і в громадському житті», – упевнений він.

За словами Новака, в умовах, коли Україна досі перебуває на стадії трансформації політичної та економічної системи, капітал і особливо великий капітал не може не впливати на суспільне та державне життя. Більше того, олігархи – це не просто великі бізнесмени. Вони також великі роботодавці, платники податків, власники основних найбільш рейтингових медіаресурсів. Вони впливають на цілі сектори економіки. Саме тому олігархи є впливовими у всіх сферах життя українців.