RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Священик, який переміг апартеїд: помер лауреат Нобелівської премії миру

У неділю, 26 грудня, у віці 90 років помер лауреат Нобелівської премії миру англіканський архієпископ Десмонд Туту. Він був активним борцем із апартеїдом.

Про це повідомляється на сайті президента ПАР.

Президент ПАР Сиріл Рамафоса висловив свою скорботу у зв'язку зі смертю священика, він зазначив, що ця звістка стала "ще однією главою скорботи у прощанні нашої нації з поколінням видатних південноафриканців".

Лідер ПАР назвав Туту патріотом, якому немає рівних, який надав сенсу біблійному розумінню того, що “віра без справ мертва”.

Він додав, що незважаючи на складне життя, Десмонд Туту завжди залишався людяним, чуйним до чужих бід і зберігав віру в свої переконання: “У своєму надихаючому, але складному житті Десмонд Туту подолав туберкульоз, жорстокість сил безпеки апартеїду і непримиренність режимів апартеїду, що змінювали один одного. Ні каспіри, ні сльозогінний газ, ні агенти безпеки не могли його залякати чи утримати від його непохитної віри у наше визволення”.

Десмонд Туту народився 7 жовтня 1931 року в Клерксдорпі, а пізніше його родина переїхала до Йоганнесбурга. Він слідом за батьком став учителем і викладав у школі та коледжі, проте через посилення політики апартеїду Туту довелося звільнитися.

Залишивши школу, Туту зайнявся вивченням теології та прийшов до Англіканської церкви. На його духовний зріст вплинули багато білих священиків ПАР. У 1960 році Десмонд став англіканським священиком, а ще через 15 років - першим чорношкірим деканом собору Діви Марії в Йоганнесбурзі. Він також став першим чорношкірим єпископом у ПАР у 1984 році та очолив Південноафриканську раду церков та Всеафриканську конференцію церков.

Десмонд Туту став найбільш відомим, як активіст у боротьбі з апартеїдом, а також, як борець за права людини. У 1984 році він отримав Нобелівську премію миру "за мужність і героїзм, виявлені у боротьбі проти апартеїду".

Незадовго до смерті священик несподівано для багатьох висловлювався на користь евтаназії – незважаючи на те, що Англіканська церква її не схвалює. На його думку, людське життя не обов'язково зберігати будь-якою ціною: смертельно хворі люди повинні мати право піти з гідністю, вважав Туту.

Десмонд Туту також виступав на світовій арені з цілою низкою тем — від окупації Ізраїлем палестинських територій та війни в Іраку до прав геїв та зміни клімату.

Раніше ми повідомляли, лауреат Букерівської премії 2021 Деймон Гелгут написав роман, що розповідає про занепад однієї південноафриканської сім'ї протягом 40 років, від епохи апартеїду до наших днів.