RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В РНБО розповіли як довиселятимуть ексчиновників з "Конча-Заспа": Богатирьова, Гайсинський та жінка Табачника противляться

В червні 2021 з державних дач "Конча-Заспа" було розпочато виселення колишніх можновладців. На виконання завдання президента Володимира Зеленського, який мешканців елітного містечка називав "невідомими особами", в РНБО опублікували список із перших 20 колишніх посадовців, що підлягали переїзду. З часом окремі з них подали позови проти Державного управління справами. В РНБО ж запевняють, що їх доручення про виселення "колишніх" в силі.

"За результатами засідання Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 у частині розгляду питання про використання об’єктів державної власності Кабінетові Міністрів України спільно з Державним управлінням справами та правоохоронними органами доручено провести аналіз стану землекористування та володіння, користування, розпорядження будівлями, спорудами та іншим майном, що розташоване на території будинку відпочинку "Конча-Заспа" ДУС та комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" ДУС, та у разі виявлення порушення законодавства вжити відповідних заходів реагування", - повідомили в РНБО, зауваживши, що інформацією щодо виконання доручення володіють ДУС та КМУ.

В ДУС повідомили, що протягом 2021 розірвали договори із 40 користувачами, серед яких, зокрема колишній прем'єр Валерій Пустовойтенко, колишній заступник міністра освіти Віктор Івченко, ексміністр юстиції Олександр Лавринович, донька Ольги Сумської Антоніна Паперна, ексдепутат Володимир Ландік, ексгенпрокурор Святослав Піскун, ексзаступниця генпрокурора Тетяна Корнякова, колишній урядовець Сергій Осика, колишні судді Конституційного суду Олександр Пасенюк і Віталій Розенко, дружина померлого депутата Анатолія Матвієнка Ольга Матвієнко, Ілля Папіша, Давид та Борис Макар’ян.

Крім того, розірвані договори і з ексміністеркою охорони здоров’я Раїсою Богатирьовою та колишнім віцепрем’єр-міністром Володимиром Семиноженко, однак вони подали позови проти ДУС, чим затягують своє виселення.

Водночас у переліку колишніх мешканців держдач відсутні низка прізвищ зі списку першої 20-ки "на виселення", яку у травні оголошував секретар РНБО Олексій Данілов. Зокрема, окрім Богатирьової та Семиноженко, не з'їжджають колишній міністр освіти і науки Дмитро Табачник (мешкає його дружина), колишній віцепрем’єр-міністр Іван Васюник, ексміністр вугільної промисловості України Віктор Тополов, дружина ексвіцепрем'єра Геннадія Зубко Людмила Зубко, експрокурор і тесть покійного Кернеса Юрій Гайсинський, колишній керівник Одеського рибгоспу Сергій Юрчик та експомічник нардепа Сергія Драюка Микола Петренко.

Заступниця директора будинку відпочинку "Конча-Заспа" Анна Онофрійчук повідомила, що у суді перебуває 12 справ ексчиновників та інших мешканців дач, які намагаються довести, що виселяти їх не мали права. Однак рішення суду на користь колишніх орендарів ще не винесено.

Президент Володимир Зеленський під час пресмарафону знову запевнив, що "велике переселення" не зупиниться. Глава держави сказав, що перші діти вже заселилися у звільнені будинки "Конча-Заспа" і "до них можна приїхати в гості".

Нагадаємо, ексвіцепрем'єр в Кабміні Яценюка і згодом Гройсмана Геннадій Зубкопублікував свої платіжки за аренду будинку. А колишній перший заступник генпрокурора Юрій Гайсинський, ексвіцепрем'єр Володимир Семиноженко та ще четверо, зі слів директора будинку відпочинку Конча-Заспа Александра Гуріна, погрожували "завалити позовами", бо "ніхто з них не хоче визнавати, що вони колишні".