RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні підтримуватимуть електромобілі: що зміниться

Укравтодор має затверджений план заходів із підтримки електромобільності, який підготували британські консультанти разом з Командою підтримки реформ при Укравтодорі.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Укравтодор.

Рішення, що містяться в документі, сприятимуть запровадженню електротранспорту в Україні. Цей план заходів дозволить оцінити вплив електромобілів на модель фінансування Укравтодору (надходження до Дорожнього фонду).

Попит на сучасні електрокари останні роки в Україні зростає: у 2021 році купили на поставили на облік на 19% більше такого транспорту, аніж у 2020 році. Хоча в загальній структурі електромобілів все ще не багато. Наприклад, за минулий рік першу реєстрацію отримали 620,7 тис. авто, і тільки 1,4% з них з електродвигуном.

"Серед стримувальних факторів — відсутність базової інфраструктури. Наразі у нас мала кількість зарядних станцій, особливо, коли йдеться про міжрегіональні подорожі. Тому власне підтримка Укравтодору, який відповідає за розвиток державних доріг, тут є ключовою" - пояснює Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

Крім цього, Кубраков занепокоєний питанням стабільності фінансування робіт з утримання, оновлення та будівництва доріг, тому що одне з найбільших джерел наповнення Дорожнього фонду є справляння акцизу з пального. При користуванні електромобілями акциз сплачується тільки за реєстрацію, а далі власники не платитимуть ніякого акцизу з пального.

"Розроблений План дозволяє побачити взаємозв’язок розвитку електромобільності та стабільності фінансування Укравтодору. Попередній висновок вказує на те, що хоча частка електромобілів у обсягах продажів є обмеженою, загальний ефект, зумовлений зростанням рівня моторизації, компенсуватиме вплив зростання частки електромобілів на фінансове забезпечення Укравтодору" - додає Міністр інфраструктури.

Основними напрямками плану є:

  • розвиток мережі зарядних пунктів на автомобільних дорогах державного значення;
  • розроблення та впровадження заходів для забезпечення стійкості фінансування доріг;
  • сприяння електрифікації транспортних засобів у сфері дорожнього господарства.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що українцям допоможуть купувати електромобілі: що вигадала влада.