"Слуга народу", що радів санкціям РНБО проти контрабандистів, "очолив контрабанду авто" на Рівненщині - ЗМІ

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Ковальчук, який публічно вітав санкції РНБО проти ТОП-контрабандистів України, "очолив корупційні схеми на рівненський митниці, зокрема, із розмитнення уживаних авто".

Про це пише "Вголос".

Рівненська митниця Держмитслужби є однією з найбільш завантажених розмитненням авто регіональних митниць та оформлює щомісяця понад 10 тисяч автівок. Як вказується у матеріалі, "корупційна схема її роботи полягає не тільки у хабарях за розмитнення кожного авто, але й у заниженні митної вартості автомобіля в середньому на 2 тис євро".

"Платою за безперешкодне проходження митниці є $100 з фізичної особи та $200 з фірми. Натомість надається можливість розмитнення автомобіля за "скоригованим" пакетом документів про його придбання із істотно заниженою вартістю, що дозволяє мінімізувати відрахування до бюджету - мито, акциз і ПДВ, у середньому до 2 тис. євро, що тільки на місяць від 500 до 600 млн грн, приносячи 1,5-2 млн $ "чорної готівки" задіяним учасникам схеми", - вказує видання.

Вигододобувачами, окрім керівників митних постів "Рівне" (Глівчук Олександр), "Дубно" (Латиш Василь) та "Сарни" (заступник начальника Шапірко Михайло) вказуються колишні митники: Іванов Іван Іванович, Панчук Сергій Євгенович та Пригарський Роман Петрович."Топ-менеджером" схеми видання називає Миколу Надейка, також зазначає, що її"прикриває начальник управління стратегічних розслідувань Нацполіції в Рівненській області Юрій Бурий".

"Покровителями схеми на найвищих щаблях влади останнім часом фігурували заступник міністра МВС Євген Єнін та народний депутат Олександр Ковальчук від партії "Слуга народу", який, до речі, давно займається питаннями ефективної комунікації вже наведеного Іванова", - пишуть журналісти.

Олександр Ковальчук

У ВР "Слуга народу" Ковальчук з Рівного є заступником голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, а тому вочевидь має можливості впливу на керівництво рівненської митниці. При цьому коли РНБО запровадило перші санкції проти ТОП-контрабандистів України, Ковальчук був одним з перших, хто публічно вітав це рішення на сторінках сайту "Слуг народу". Зокрема заявляв, що "це сигнал про початок масштабної операції з ліквідації контрабанди" та обіцяв "що в майбутньому будуть ухвалені рішення щодо решти контрабандистів".

Нагадаємо, в СБУ днями повідомили про викриття посадовців рівненської митниці на корупційній схемі з розмитнення автомобілів. Завдані держави збитки попередньо були оцінені у розмірі 5 млн грн.