RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Скільки сирен у Києві та хто їх включає: все що потрібно знати про сигнал повітряної тривоги у столиці

Киянам пояснили принцип роботи сигналу повітряної тривоги у столиці. Також розповіли, як відрізнити запобіжну сирену від дійсної тривоги про загрозу.

Про це повідомили у Київські мерії, пише The village.

Загалом у Києві на дахах підприємств є приблизно 150 сирен, котрі працюють від окремих блоків управління. Система повітряної тривоги доволі стара. Її не оновлювали близько пів століття. Вона чутна у момент, коли електродвигун розкручує великі маховики, а ті своєю чергою повітряний тиск перетворюють у звук.

Влада Києва цьогоріч хотіла перейти на цифру, отримала на це 11 мільйонів гривень, однак реалізувати до нападу Росії не встигли.

Сирену включає оперативний цілодобовий пункт управління уряду. А йому упродовж трьох хвилин інформацію посилає оперативний черговий головного центру Повітряних сил Збройних сил України.

Проте в мерії визнають, що у разі ракетного удару система протиповітряної оборони навряд чи встигне виявити ракету, тому і сирену теж включити не встигнуть. Проте загалом зреагувати у разі нальоту авіації можна, адже літаки радар можуть побачити раніше.

У столиці сирену чутно не скрізь і тому варто встановити на смартфон застосунок "Київ цифровий" чи "Повітряна тривога".

Раніше в Офісі президента також розповідали про повітряну тривогу. Вона не завжди означає, що ракети чи літаки летять саме в область чи місто, де оголошено тривогу. Адже її оголошують просто за фактом зльоту, відомий тільки загальний напрямок ракети, проте точне місце, куди може потрапити - невідоме.

Відрізнити запобіжну сирену від дійсної тривоги про загрозу можна за гудками:

  • попереджувальна - один довгий гудок, постійний та рівномірний, до 7 секунд (варто увімкнути офіційні радіо- чи телеканали та слухати інструкції).
  • сигнал загальної тривоги - звук, який наростає та стихає, триває одну хвилину і повторюється щонайменше тричі із 30-секундною паузою (саме він свідчить про необхідність йти в укриття).

Також розповіли, скільки люди мають часу, щоб добігти до укриття. Все залежить від способу повітряного нападу, висоти та швидкості польоту, відстані до місця запуску (вильоту), загалом - 10-30 хвилин.

У мерії зазначили: якщо є страх, що можна не встигнути - краще лишитися вдома.

Нагадаємо, що застосунок "Повітряна тривога", що оперативно повідомляє про початок та кінець повітряної тривоги у кожному регіоні, отримав оновлення.