RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Нічне відеозвернення Зеленського: головні тези

Наприкінці 42-ї доби повномасштабної війни з російськими окупантами президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення.

Його опублікував Офіс президента.

"Схоже, у світі нарешті серйозно змінюється ставлення до сучасної російської держави. Після того, що світ побачив у Бучі, коли російські війська звідти вийшли. Тепер ставлення до всіх у Росії буде простим: або підтримуєш пошук миру, або підтримуєш нічим не виправдані масові вбивства", - сказав президент.

Зеленський додав, що за наявною інформацією після Бучі російські військові змінили тактику і намагаються прибирати з вулиць і підвалів на захопленій території вбитих українців. Так вони намагаються уникнути відповідальності за військові злочини. На сьогоднішній день відомо про тисячі людей, які зникли безвісти.

"Для об'єктивного розслідування, свідків та супутникового нагляду ми з'ясуємо всі обставини більшості військових злочинів Росії на території України", - сказав глава України.

Він торкнувся нового пакету західних санкцій проти РФ, сказавши, що він "виглядає ефектно, але цього мало". Україна наполягатиме на повному блокуванні російської банківської системи від міжнародних фінансів, а також на тому чи іншому форматі відмови демократичного світу від російської нафти. За словами Зеленського, ембарго на постачання російської нафти все одно буде застосовано. Формат буде знайдено.

"Якщо не буде справді болючого пакету санкцій проти Росії і якщо не буде реально необхідних нам поставок зброї, то Росія розглядатиме це як дозвіл розпочати нову криваву хвилю на Донбасі. Ще можна цього не допустити", - закликав президент.

Він також розповів, що після його звернення до парламенту та народу Ірландії, ця країна вирішила повністю підтримати прискорений вступ України до Європейського Союзу. А також робитиме все, щоб посилити тиск на Росію, аби закінчилася ця війна.

Крім того, Зеленський провів нараду із членами Кабінету Міністрів.

"Ми повинні максимально відновити роботу вітчизняних підприємств, торгову діяльність, реанімувати малий та середній бізнес на всій нашій території, на якій це безпечно. Потрібно шукати шляхи для адаптації до існуючих обставин. Зараз потрібно бути максимально креативним та сміливим у вирішенні економічних питань. – переміщувати підприємства із певних районів, оновлювати законодавство та давати бізнесу більший простір, створювати спеціальні умови для повернення людей", - зазначив він.

Зеленський додав, що російські окупанти продовжують накопичувати сили та готуються до відновлення активних наступальних дій. А Україна – готується до подальшого скорочення російського військового потенціалу.

"Ми боротимемося і не відступимо. Шукатимемо всі варіанти, щоб захиститися, поки Росія не стане всерйоз шукати мир ", - резюмував Зеленський, подякувавши кожному захиснику та захисниці України.

Як писав "Апостроф", раніше Володимир Зеленський повідомив, що радники лідерів уже семи країн готові обговорювати свою участь гарантіях безпеки України, зокрема, Німеччина вже обговорює з Києвом це питання.