RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Страсна п'ятниця: що можна і не можна робити

Наприкінці Страсного тижня, 24 квітня, православні християни святкуватимуть велике церковне свято - Пасху. Найбільш суворим днем у питанні заборон вважається серед вірян Страсна п'ятниця.

"Апостроф" розповідає, що можна робити, а що категорично заборонено робити у цей день.

Цьогоріч Страсна п'ятниця випала на 22 квітня. Це - найскорботніший день передпасхального тижня, адже саме в п'ятницю Ісуса було осміяно, віддано мукам та розіп'ято на горі Голгофа.

День спогаду Страстей, тобто пережитих страждань Спасителя, є трауром для вірян і саме цим пояснюються суворі заборони в цей день.

Що можна і не можна у Страсну п'ятницю

Це найсуворіший пісний день усього Великого посту. Навіть якщо людина не постилася, але бажає надолужити упущене хоч трохи, можна почати у п'ятницю.

Віряни у цей день відмовляються від будь-якої їжі до виносу Плащаниці. Десь о 3 дня дозволено вгамувати голод скибочкою хліба і склянкою чистої води. За повір'ям, якщо людина зможе витерпіти спрагу упродовж Страсної п'ятниці - весь рік питво не завдасть шкоди.

Заборонено веселитися. Варто утриматися від відвідування розважальних закладів та заходів. Мається на увазі, що цілеспрямовано не можна бути у піднесеному настрої в Страсну п'ятницю. Людина, яка надто радісна в цей день - може весь наступний рік проплакати

Не можна прати, шити та різати. Взагалі заборонено робити будь-яку роботу по дому в Страсну п'ятницю.

Не можна затіювати сезонні роботи в полі та на городі – це теж нічого хорошого не принесе, лише горе та нещастя. Мається на увазі - не можна торкатися землі гострими та металевими предметами. Навіть від пересадки кімнатних рослин або розсади краще відмовитися. Примітно, що з цього правила є виняток: вважається, що петрушка, посаджена в Страсну п'ятницю, принесе подвійний урожай.

У Страсну п'ятницю існує низка правил

Є звичай святити в церкві обручку, щоб вона захищала від усіх хвороб. Прочитати над кільцем молитву і збризнути його святою водохресною водою.

Варто з церковної служби принеси додому дванадцять свічок, що горять, давши їм повністю догоріти. Вважається, що це принесе матеріальний добробут, удачу, радість.

Ще здавна люди вважали, що відлучати від грудей дитину потрібно саме в Страсну п'ятницю, щоб маля росло міцним і щасливим.

Раніше "Апостроф" писав, чи можна у Страсну п'ятницю, зокрема, відвідувати та прибирати цвинтар.