RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.00
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

4 жовтня

Всі новини

Не лише "ХерНР": окупанти готують псевдореферендуми ще у двох областях України

Російська Федерація планує проведення у самопроголошених Л/ДНР так званих "референдумів" про входження до складу РФ, а в окупованому Херсоні – про незалежність від України.

Про це три джерела, близькі до адміністрації президента Путіна, повідомили видання "Медуза".

За їхніми словами, у середині травня у псевдореспубліках можуть пройти "референдуми" про їхнє приєднання до держави-агресора. Два співрозмовники навіть назвали дати "референдумів", що готуються, – це 14 і 15 травня.

Передбачається, що території можуть офіційно приєднати у кордонах, які Росія визнала 21 лютого, тобто в “історичних” кордонах Донецької та Луганської областей України.

На ці ж дати намічено і фейковий "референдум" у Херсонській області, яку частково окупувала РФ. Там збираються винести на голосування питання щодо незалежності регіону від України та створення “Херсонської народної республіки” за вже перевіреним зразком. Надалі це квазіутворення також може увійти до складу Росії.

Співрозмовники видання зазначили, що спочатку "референдуми" планувалося провести наприкінці квітня, але їх змушені були неодноразово переносити через невдачі ЗС РФ на фронті. Таким чином, дати незаконних "референдумів" можуть змінити й в майбутньому з тієї ж причини.

На думку співробітників адміністрації президента, Росії не слід приєднувати ці "депресивні регіони", але це особисте бажання Володимира Путіна.

Тим часом школярі частково окупованого Маріуполя вже підписують зошити "Маріуполь. Ростовська область”, передає Telegram-канал радника мера Маріуполя “Андрющенка Time”.

Раніше, попри переслідування окупантів, у районі Херсонського університету активісти змогли провести кілька акцій під гаслами "Херсон – це Україна! Жодних референдумів!".