RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Соцвиплати, тарифи та вихідні: що змінили в Україні з 1 травня

В Україні вже 67 добу триває повномасштабна війна країни-терориста Росії проти українського народу. Однак життя продовжується, а для цього держава робить усе можливе: допомога переселенцям, співпраця з ООН, зафіксовані тарифи на комуналку та інше.

"Апостроф" пояснює, що зміниться в Україні з 1 травня.

Допомога ВПО

Із 1 травня матеріальну підтримку в розмірі 2000 грн на дорослого та 3000 на дитину і людину з інвалідністю надаватимуть зареєстрованим внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які переїхали:

  • із регіонів, де тривають активні бойові дії;
  • із регіонів, які перебувають у тимчасовій окупації.

Допомога також виплачуватиметься зареєстрованим переселенцям, помешкання яких зруйноване чи непридатне для життя через пошкодження, і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Дію.

Виплати 6500 від держави

У травні майже 600 тисяч українців отримають фінансову допомогу від держави, яку попередньо оформили в Дії на початку весни. Виплати могли оформити українці, які жили в зоні бойових дії. Частина людей, яка раніше подала заявки й не отримала поки що кошти, у травні їх зможе отримати.

Фіксовані тарифи на комуналку

В Україні зафіксували тарифи на комунальні послуги, зокрема на газ та електроенергію. Наприклад, для клієнтів "Твій газзбут" дія тарифу "Твій газ рівномірний платіж" завершиться 30 квітня 2022 року. І вже з 1 травня вони будуть автоматично переведені на базовий тариф "Твій газ річний".

Допомога від ООН

Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттеріш під час брифінгу з Володимиром Зеленським заявив, що організація надасть Україні фінансову допомогу в розмірі 50 мільйонів гривень, яку видаватимуть українцям у вигляді готівки. Два мільйони громадян України повинні отримати допомогу від ООН.

ПриватБанк закриває рахунку Бонус+

1 травня ПриватБанк закриє всі рахунки своїх клієнтів на картках Бонус+. Клієнти мали змогу переказати кошти з бонусної картки на звичайну. Таким чином, після 1 травня усі залишки коштів на картках Бонус+ перерахують на потреби ЗСУ.

Скасування вихідних

У зв'язку з воєнний станом у країні у травні не буде додаткових святкових вихідних. Вихідними залишаться субота та неділя.

Пенсії в Україні

Виплата пенсій у травні за своєю специфікою не зміниться. Щодо квітневих виплат, то гроші обов'язково доставлять до тих, хто з об'єктивних причин не може їх отримати. Водночас для пенсіонерів-переселенців є можливість отримати доплату до пенсії у розмірі 2000 грн як допомогу ВПО.

Нові податки

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який встановить додаткові податки, такі як збільшення військового збору, повернення ПДВ на імпорт, скасування пільг на паливо і повернення платного розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією.

Як повідомлялось, в Україні у травні може зникнути один із видів бензину.