Заборону на виїзд чоловіків з України скасують? На сайті президента з'явилася петиція

В Україні вже четвертий місяць триває повномасштабна війна з Російською Федерацією, а громадян країни чоловічої статі призовного віку не випускають за кордон з об'єктивних причин. Тим не менш, це влаштовує не всіх українців - багато хто вважає за необхідність брати до армії не всіх підряд чоловіків, а тих, у кого є досвід та навички ведення війни.

Відповідну петицію опубліковано на сайті президента України.

У петиції йдеться про те, що ініціативи про заборону виїзду з країни майже всім дорослим чоловікам не мають нічого спільного з правопорядком. Автор наголошує на тому, що не можна насильно змусити йти захищати Україну.

Крім того, багато чоловіків фактично стали єдиними годувальниками своїх сімей, а ті, хто працює за кордоном, не можуть виїхати за кордон. Це призводить до того, що в Україну не надходить валюта.

"Ми спостерігаємо черги до військкоматів добровольців, яких відправляють додому чекати вакансій. При цьому ті ж військомати полюють на чоловіків біля торгівельних центрів, щоб вручити їм повістки. З якою метою? Тільки хабарі – нічого іншого логіка не підказує. Ми спостерігаємо як чоловіки на дорогих автівках-іномарках, попри будь-які заборони, вільно виїжджають із країни. Оскільки будь-яка безглузда заборона породжує корупційні схеми. І влада сьогодні сама їх створює для таких "мажорів". Знов-таки, виключно ради хабарів", - йдеться у петиції.

Враховуючи вищезазначене, Володимира Зеленського просять виконати такі умови:

  • скасувати заборону виїзду з території України чоловіків віком від 18 до 60 років та повернути вільний перетин кордону громадянами України;
  • переглянути порядок призову під час мобілізації, запровадивши пріоритет призову добровольців;
  • посилити відповідальність працівників військкоматів та прикордонних пропускних пунктів за корупційні правопорушення.

Раніше ми повідомляли, що депутати пропонують карати чоловіків за виїзд із країни під час воєнного стану більш ніж на 30 днів позбавленням громадянства. Це прописано у законопроекті 7381, який було внесено до парламенту.