RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Українців у Польщі змусять повернути соцвиплати: названо умову

Українським біженцям у Польщі доведеться повернути фінансову допомогу з відсотками, якщо вирішать виїхати до України, не повідомивши про таке рішення польському управлінню соціального страхування (ZUS).

Про це повідомляє видання WrocLife, посилаючись на регіональну представницю ZUS Івону Ковальську-Матіс.

Вона зазначила, що ZUS має доступ до різних державних реєстрів, зокрема прикордонної служби.

"У нас є можливість дізнатися, чи поїхала певна людина з нашої країни. Якщо іноземець отримує від нас гроші, і не повідомляє про свій виїзд із Польщі, йому доведеться повернути гроші з відсотками. ZUS має доступ до різних державних реєстрів. Якщо потрібно буде, ми можемо використати спеціальний реєстр громадян України, який веде прикордонна служба", - зауважила представниця ZUS.

Виплати надають українцям у Польщі, котрі не виїжджають за межі країни більш ніж на 30 днів. У разі ухвалення рішення про повернення в Україну чи в іншу країну Європи, то ZUS потрібно попередити через платформу електронних послуг (PUE). Там лише треба вибрати необхідну форму та заповнити її.

Соцдопомога українцям у Польщі:

  • програма 500+ для дітей;
  • соціальні виплати для дорослих;
  • безкоштовна медицина;
  • дитячий садок.

Докладно ознайомитись з алгоритмом подання відмови можна на сайті zus.pl.

Нагадаємо, що з 1 червня у низці європейських країн скасують безкоштовний проїзд для українців. Перед цим вони могли безкоштовно пересуватися багатьма країнами.