RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Не лише спортсменам: кому ще можна виїжджати з України під час війни

Декілька категорій українських чоловіків мають право виїжджати з Україні під час воєнного стану та загальної мобілізації.

Про це повідомляє прес-центр Державної прикордонної служби.

Зокрема, Кабінет міністрів України своєю постановою №615 від 20 травня 2022 року внес зміни до законодавства щодо розширення можливості перетину кордону військовозобов’язаним чоловікам.

Мова йде про спортсменів, працівників залізниці, водіїв та тренерів.

"Під час воєнного стану дозволено перетин кордону водіями, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України, за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека", - пояснили у ДПСУ.

Рішення щодо виїзду водіїв мають ухвалювати Міністерство інфраструктури або військові адміністрації, за умови, якщо вони зможуть обгрунтувати обсяги вантажів та кількість транспортних засобів, залучених під час перевезення.

Дозволено також пропуск водіїв компаній, які мають транспортні ліцензії. У такому разі перетин державного кордону можливий тільки на транспортному засобі, повна маса якого становить 3500 кілограмів і більше. Водіям дозволяється безперервно перебувати за кордоном не більше ніж 30 календарних днів.

Залізничники, як пояснюють у ДПСУ, можуть бути пропущені за кордон терміном не більше 6 місяців. Окрім цього, виїждажи за межі Україні також можуть здійснювати спортсмени та тренери, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю.

Держава дозволяє такій категорії військовозобов’язаних громадян перебувати за кордоном не більше ніж 30 днів.

Раніше ми розповідали, що українцям під час мобілізації можуть вручити повістку на вулиці або на робочому місці.