RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

ЗСУ не вистачає "радянських" боєприпасів: як вирішують проблему

Повномасштабна російсько-українська війнатриває вже більше чотирьох місяців, а за цей час кількість боєприпасів для потреб ЗСУ значно скоротилася. Зокрема, виникають проблеми зі снарядами радянського калібру. Разом з цим на заміну їм прийшли калібри стандарту НАТО.

Про це розповів голова комітету Верховної ради з питань нацбезпеки та оборони Олександр Завітневич.

Головним виробником та постачальником снарядів радянського калібру була країна-агресор Росія, через що доводилося заощаджувати наявні боєприпаси до гаубиць та САУ особливо 152-мм, оскільки нові закупівлі не проводилися.

Водночас потребу України в снарядях частково забезпечують європейські підприємства, однак вони не можуть повноцінно виконувати замовлення. У зв'язку з цим ЗСУ переходить на нові типи калібрів.

"Вони за місяць виробляють таку кількість, яку нам вистачає на день. Як би ми не хотіли, як би це не було розірвано у часі, ми повинні переходити на нові калібри, бо й багато виробників, і запаси є", - наголосив Завітневич.

Також він зауважив, що не варто вважати закупівлю автоматів натовського калібру (наприклад, гвинтівку М15 або AR15 калібром 5,56) переходом на стандарти НАТО, оскільки "натовський стандарт" - це першочергово злагоджена робота підрозділів ЗСУ з країнами-партнерами.

Раніше "Апостроф" показував, як працюють ЗСУ на німецьких самохідних гарматах-гаубицях "Panzerhaubitze2000".