RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

25 травня

24 травня

23 травня

Всі новини

Як боротися з морквяною та цибулевою мухою на городі: ефективні способи

Правильно вибрані сорти, ґрунт і догляд допоможуть виростити гарний урожай моркви та цибулі, але пошкодити його можуть морквяна та цибулева мухи. Для боротьби із нею є кілька способів.

Про це розповіли досвідчені городники.

Як боротися з морквяною мухою

Щоб захистити врожай від цього шкідника, моркву краще сіяти на сонячних сухих ділянках, попередньо глибоко перекопавши ґрунт і вибравши добрі сорти.

Для відлякування дорослих особин влітку між рядами можна розкласти суміш із 1 частини нафталіну та 10 частин піску. Склад потрібно підсипати раз на тиждень. З цією ж метою поруч із морквяними грядками можна посіяти цибулю. Щоб уникнути затінення, моркву потрібно вчасно проріджувати.

Можна також проводити обприскування настоями деревію, кульбаби, кінського щавлю, чемериці, тютюнових відходів з додаванням мила. Обприскувати потрібно у травні – червні під час цвітіння яблунь та горобини, і наприкінці літа – другий вихід мухи з лялечок у серпні. Можна також застосовувати отрутохімікати – Децис, Фозалон, Ділором.

Як боротися з цибулевою мухою

Цю напасть може допомогти перемогти звичайна сіль. У 10 літрах воду слід розчинити 200 г кухонної солі. Отриманим розчином цибулю потрібно полити, коли на ній з'явиться перо 8-10 см. При поливі потрібно уникати потрапляння складу на зелень.

Можна застосувати опудрювання грядок складом: 200 г деревної золи, 1 год. ложка тютюнового пилу, 1 год. ложка чорного перцю. Робити це потрібно кілька разів за сезон – під час літа та відкладання яєць цибульної мухи. Після опудрювання необхідно розпушити, підгорнути грунт на 2-3 см завглибшки.

Є склад і для обприскування ґрунту: 200 г тютюнового пилу залити 3 л гарячої води та наполягати дві доби. Вилити у відро, долити води до верху, додати чайну ложку червоного чи чорного перцю та столову ложку рідкого господарського мила.

Раніше "Апостроф" розповідав, як захистити посіви моркви від кореневої попелиці.