RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Звільнення із ЗСУ за сімейними обставинами: адвокат пояснила, що для цього потрібно

Військовослужбовці ЗСУ під час воєнного стану можуть звільнитися зі служби за сімейними обставинами, зокрема, це стосується необхідності догляду за дружиною/чоловіком і батьками з інвалідністю.

Про те, як звільнитися з військової служби, якщо військовий має дружину/чоловіка з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка з інвалідністю, пояснила адвокатеса Анастасія Іванченко.

Під час воєнного стану військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, можуть звільнитися з військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини:

  • мають дружину/чоловіка з інвалідністю;
  • та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка з інвалідністю I чи II групи.

Для цього військовий звертається до командира військової частини із рапортом про звільнення на підставі п.п. г, п. 2 ч. 4 ст. 26 ЗУ "Про військовий облік та і військову службу", надаючи наступні документи (бажано нотаріально посвідчені):

  1. Копію довідки МСЕК людини з інвалідністю;
  2. Копію пенсійного посвідчення (де було б зазначено групу інвалідності);
  3. Копію вашого свідоцтва про народження (якщо інвалідність має хтось із батьків).
  4. Копія вашого паспорта та копія паспорта людини з інвалідністю (якщо Ваше місце реєстрації не збігається із місцем реєстрації людини, то надавайте копію паспортів без сторінки з реєстрацією місця проживання).
  5. Оригінал Довідки про склад сім’ї (якщо людина з інвалідністю зареєстрована та проживає разом з вами. Якщо вона зареєстрована в іншому місці, то не потрібно надавати таку довідку).

Документи з пунктів 1-3 обов'язково мають додаватися до рапорту, а 4-5 за можливості.

Якщо документи не завірені нотаріусом, то можна зробити це самостійно: на кожному аркуші копій документів треба вказати "згідно з оригіналом, ПІБ, дата та особистий підпис".

"При можливості завжди наполягайте, щоб рапорт був зареєстрований в частині або, принаймні, робіть копію рапорту та просіть особу, яка його прийняла поставити підпис та дату прийняття документу.

Якщо у прийнятті рапорту будуть відмовлять або ігнорувати то можна його відправити поштою, цінним листом з описом вкладення, що буде слугувати належним доказом вручення. Квитанцію та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому можна було поскаржитись або подати до суду і долучити доказ направлення рапорту та його отримання військовою частиною", - наголосила Іванченко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, у яких ще випадках можна звільнитися з військової служби.