RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Росії потрібен вихід на Придністров'я, і вона змінює тактику: військовий експерт дав прогноз боїв на півдні України

Військовий експерт Михайло Жирохов заявив, що контрнаступ на півдні не обов’язково може відбутися у Херсонській області, до того ж Росія дуже хоче взяти під контроль Одесу, тому що їм "вкрай потрібно" вийти до окупованого Придністров'я.

Читайте також у нашій хроніці: Спроба штурму на Донбасі та нові вибухи на складах окупантів: онлайн війни 6 серпня

Про це він розповів проєкту Радіо Свободи "Новини Приазов’я".

За словами експерта, окупанти ще не відмовилися від плану захоплення всього півдня України, зокрема, від Миколаєва та Одеси.

"Їм вкрай необхідно взяти під контроль Одесу, їм вкрай потрібно вийти до окупованого Придністров'я. Для того, щоб, по-перше, зробити боляче Україні економічно – це фактично єдиний порт у нас в руках залишився. І, по-друге, вирішити власні геополітичні завдання – це з'єднання Придністров'я, яке не має спільного кордону з Росією", – зауважив Жирохов.

Він зазначив, що подальший розвиток бойових дій на півдні України залежить від спроможності армії окупантів накопичити достатню кількість ресурсів, щоб почати наступ. Водночас противник міняє тактику - замість одного складу роблять чотири маленьких, щоб замаскуватися.

"Отримання Україною HIMARS і М270, воно дуже негативно позначилося на російських силах підтримки, на логістиці. Склади, які на останньому тижні були розбомблені – вони критично важливі. Зараз росіяни міняють тактику. Зараз росіяни замість одного складу великого роблять чотири маленьких, зараз маскуються", - сказав експерт.

Крім того, він підкреслив, що ситуація на фронті змінюється щогодини. На трьох напрямках є локальні операції, де ЗСУ мають наступати або намацувати оборону ворога, але наразі там немає масових боїв, рівня батальйонно-тактичної групи.

"Росіяни зі свого боку укріплюють фортифікаційні споруди – вони підтягують сили та засоби з Донецького напрямку і вони готуються воювати за Херсонщину. Навіть дехто говорить, що вони готують власний наступ, але я таких маркерів на сьогодні не бачу", – уточнив Жирохов.

Як наголосив військовий експерт, влада та військові взагалі не повідомляють публічно про підготовку контрнаступальних дій, щоб для ворога це було несподіванкою.

"В мене є така думка, що про наступ на Херсонщині, це такий собі вкид з боку нашої влади й військових. Бо ніколи ще в історії не було такого, щоб про контрнаступи заявляли публічно за 2-3 тижні або навіть за місяць від його початку. Завжди наступ, одна зі складових наступу, це, так би мовити, для противника сюрприз, і це один із складових успіхів наступу – що противник не знає, де саме концентруються сили і де саме буде наступ", - пояснив він.

Нагадаємо, 5 серпня українські Повітряні сили ЗСУ завдали наймасовішого удару по російських позиціях у Херсонській області за весь час війни: щільність сягала до 10 літаків за один наліт. Радник глави Офісу президента Олексій Арестович припускає, що це є свідченням того, що російська Протиповітряна оборона не працює на Херсонщину або постраждали її можливості після українських ударів.