Як Україна звільнятиме захоплені міста і коли закінчиться війна: генерал дав прогноз

Генерал-майор Дмитро Марченко, який до квітня керував обороною Миколаївської області, розповів, як Україна звільнятиме окуповані Росією населені пункти та поділився своїм баченням термінів перемоги України.

Про це він говорив в інтерв'ю "РБК-Україні".

Більшість території Миколаївської області, куди на початку війни зайшли окупанти, були очищені від них під керівництвом Марченка, проте частина території поряд з адмінкордоном Херсона – район Снігурівка залишається під тимчасовим контролем ворога. Це важливий вузол для росіян, бо звідти йде дві дороги – на Нову Каховку та на Херсон.

"Так, там є стратегічно важлива розв'язка. Тому вони й утримують цю Снігурівку. Але, на жаль, там є цивільні люди, тому ми не можемо провести таку спецоперацію зі звільнення цього міста, оскільки не хочемо, щоб постраждало мирне населення. Я думаю, що ми їх візьмемо в обручку і вони самі побіжать звідти", - зазначив генерал-майор.

Марченко не став називати конкретних термінів, коли може розпочатись українська наступальна операція на Херсонщині, але сказав, що це буде незабаром.

"На жаль, я не можу сказати вам ані термінів, ані дати. Але хочу передати херсонцям – хай трішки потерплять, це буде не так довго, як усі очікують. Це буде швидко. Нехай ще трішки протримаються. Ми про них не забуваємо, ніхто не відмовляється від свого народу, ми прийдемо їм на допомогу, але нехай трохи почекають. Найближчим часом вони все побачать та почують", - запевнив військовий.

Він також висловив упевненість, що Україна може і буде військовим шляхом звільнятиме Крим. Під час цього необхідним кроком стане знищення Кримського мосту, щоб позбавити окупантів можливості доставляти резерви та посилювати свої війська з території Росії.

Марченко також відповів на запитання, які території Україна може деокупувати до кінця року.

"Херсон – 100%. Тобто звільнення Херсона та закінчення активної фази ведення війни, а потім уже відбуватимуться якісь більш локальні військові дії. Але до кінця року ми маємо закінчити основну фазу цієї війни", - зазначив він.

Однак, за словами військового, кількість військової допомоги, яку Україні пообіцяли західні партнери, надається маленькими партіями, що дуже ускладнює проведення саме наступальних дій.

"Я думаю, щойно ми отримаємо повний пакет цієї допомоги, наші контрнаступальні дії будуть дуже швидкими", - додав він.

Марченко також не вірить, що Україна може вдатися до територіальних компромісів з РФ під час мирних переговорів.

"Точку неповернення ми вже пройшли після Ірпеня та Бучі. Говорити про будь-які переговори шляхом здачі якоїсь своєї території – всі військові, все населення розуміє, що цього категорично не можна робити. Якщо ми це зробимо, то ми цю війну просто перекладемо на плечі наших дітей", - сказав він.

Якщо Україна залишить ворогові бодай шматок своєї землі, росіяни зроблять висновки і знову нападуть на нашу країну за кілька років. Терміни перемоги України, на думку Марченка, безпосередньо залежать від постачання озброєння.

"Я б не хотів братися за прогнози. Але якщо у нас буде та кількість озброєння, яка нам була обіцяна, яка нам потрібна, то, думаю, навесні наступного року ми святкуватимемо перемогу", - резюмував генерал-майор.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Міноборони США висловили думку, що Україна має достатньо сил, щоб звільнити Херсон і територію навколо нього до кінця вересня.