RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

Виплати помітно більші: яка в Україні надбавка до зарплати та пенсії у гірській місцевості

Українські біженці, які через війну виїхали у гірську місцевість, мають право на надбавку до заробітної плати, пенсії та інших видів державної матеріальної допомоги.

Про це повідомляє Social.com.ua.

Критерії нарахування такої надбавки врегульовує закон "Про статус гірських населених пунктів в Україні". Згідно з ним, можливість її отримання "не прив’язується" до місця народження в гірському населеному пункті. Тому на надбавку можуть претендувати всі, хто проживає на такій території.

У населеному пункті, якому надано статус гірського, державні виплати мають збільшуватися на 20%. Тому на виплати мають право громадяни, які отримали статус особи, що працює, проживає або навчається в населеному пункті, якому надано статус гірського.

Тарифні ставки і посадові оклади тих, хто працює або служить в гірській місцевості мають виплачуватися у підвищених розмірах на 25%. Це прописано в урядовій постанові від 11 серпня 1995 року №648 "Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах".

Для такої надбавки потрібно отримати статус громадянина, який проживає, працює чи навчається на території гірського населеного пункту. Йдеться про відповідне посвідчення.

Звернутися можна у:

  • виконавчі органи сільських, селищних та міських рад;
  • районні, районні у містах Києві та Севастополі держадміністрації;
  • Центри надання адміністративних послуг.

Для біженців потрібно мати статус внутрішньо переміщеної особи із зазначенням нового місця проживання.

Закон не передбачає підстав для відмови у видачі "гірського" посвідчення. У разі відмови - рішення можна оскаржити у суді.

Для отримання надбавки до пенсії - треба пред’явити відповідне органам Пенсійного фонду.

Гірськими населеними пунктами вважаються ті, що розташовані у горах, позбавлені розвинутої сфери застосування праці та системи соціально-побутового обслуговування, а також транспортної доступності. Є кілька критеріїв, щоб населений пункт належав до категорії гірських. Основний – розташування на висоті 400 метрів і вище над рівнем моря на території, рельєф якої дуже розчленований байраками чи водотоками.

Нагадаємо, що Україні до кінця 2022 року очікується ще два підвищення пенсій.