Що треба святити в церкві на Яблучний Спас: список продуктів

Щороку 19 серпня православні християни відзначають Другий Великий Спас, який ще називають Яблучний Спасом або Преображенням Господнім. За важливістю це свято стоїть на третьому місці після Різдва та Великодня і вважається, що цього дня закінчується літо і настає осінь.

Про те, які продукти прийнято святити на Яблучний Спас згідно зі стародавніми традиціями розповідає "Апостроф".

Це свято пов'язане з врожаєм, адже саме у цей період року дозріває багато овочів, фруктів, пасічники викачують мед. Саме тому на свято Яблучного Спаса віряни ідуть до церкви освячувати дари нового врожаю.

У святковому кошику обов'язково повинні бути яблука. Окрім цього, можна покласти груші, виноград, сливи, помідори, моркву, цибулю та інші овочі. У цей день можна святити мед та випічку з яблуками. Іще до кошику можна додати колоски пшениці та жита, волошки та чорнобривці.

А от алкоголь та м'ясні вироби на свято Другого Спаса освячувати заборонено.

Після відвідування церкви можна сідати до святкового столу – цього дня у давнину прийнято було пекти пироги з яблуками, варити компоти та ліпити вареники. Також, саме у Яблучний Спас випікали перший хліб із борошна нового врожаю.

Раніше ми писали, що можна і не можна робити на Яблучний Спас.