Омбудсмен пояснив, коли окупанти пустять Червоний Хрест на місце загибелі "азовців" в Оленівці

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста та Місія ООН зможуть отримати доступ до Оленівки, де окупанти публічно стратили військовослужбовців ЗСУ, у тому числі з полку "Азов", тільки після того, як росіяни приберуть усі докази цього воєнного злочину.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Особливих очікувань немає, бо проходить час, і докази воєнних злочинів Російська Федерація прибирає", - сказав омбудсмен.

За його словами, коли українська сторона дізналася про вибух в колонії в Оленівці, де тримали полонених українських захисників окупанти, Лубінець офіційно запропонував російській колезі Тетяні Москальковій разом відвідати це місце, де в їхній присутності міжнародні експерти візьмуть на експертизу всі матеріали.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини також вимагав від російської омбудсменки надати можливість йому поспілкуватись з пораненими військовослужбовцями, зокрема, щоб Росія почала процедуру видачі тіл загиблих військових їхнім родичам. Але жодної відповіді на це так і не отримано від російської сторони.

"Наскільки мені відомо, наразі Міжнародний комітет Червоного Хреста, попри заяву Російської Федерації, що вона готова надати доступ до Оленівки, його не отримав. Така сама ситуація і з місією ООН. На мою думку, це станеться після того, як вони приберуть усі докази цього воєнного злочину", - сказав Лубінець.

Крім того, він наголосив, що немає сумнівів, що відбулося в Оленівці 29 липня. Проаналізувавши фото та відео у публічному доступі, українські та міжнародні військові експерти дійшли до спільного висновку, що то була заздалегідь спланована фактично публічна страта військовослужбовців ЗСУ.

"Вибух був всередині, це не була ракета. Бо, по-перше, приліт ракети легко перевірити по супутнику. По-друге, ракета залишає воронку і осколками розносить приміщення всередині. А тут був вибух снаряду, який дає дуже високу температуру. Бо тіла, які ми бачили, обвуглені", - пояснив український омбудсмен.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що понад 50 українських військовополонених, у тому числі з полку "Азов", було вбито в колонії Оленівки під Донецьком, щоб приховати факт їхніх тортур.

Раніше ми писали, радник голови Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що Обстрілюючи колонію в тимчасово окупованій Оленівці, російські окупанти намагалися знищити сліди злочину після подій, що відбулися в будівлі. Росія могла вбити військовополонених українців, не вдаючись до обстрілу барака, туди спеціально перевели жертв напередодні.