RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Інвалідність цивільних через поранення: кому і скільки платитимуть

З початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну багато мирних українців отримали поранення. І якщо лікуванням та реабілітацією поранених військових займаються Міноборони та Мінветеранів, поранені цивільні найчастіше залишаються наодинці зі своїми проблемами.

"Апостроф" розповів, на яку компенсацію можуть розраховувати поранені громадяни нашої країни.

Так, світлом наприкінці тунелю для поранених цивільних частково може бути законопроект №7353 про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду здоров'ю, заподіяну військовою агресією РФ.

Згідно з текстом законопроекту, якщо поранення стало причиною І групи інвалідності, то разова виплата становитиме 800 тисяч гривень, якщо ІІ групи, то 500 тисяч та 200 тисяч за ІІІ групу. В Австрії, звичайно, за ці гроші здоров'я не поправиш, але це краще ніж нічого. Однак по-перше, такі виплати передбачені лише для чиновників, місцевої влади, працівників критичної інфраструктури та журналістів. А по-друге, законопроект лежить у парламенті ще з травня, але й досі не став чинним законом.

"Наразі над законопроектом працює робоча група у Комітеті ВР з питань соціальної політики, з урахуванням пропозицій народних депутатів", - розповіла народний депутат Галина Третьякова.

Разом із тим, у ВР запевняють, що незабаром систему реабілітації все ж таки буде реформовано.

"У комітеті зі здоров'я нації було створено окремий підкомітет, який займатиметься лише питаннями реабілітації. Громадські організації, наприклад, БФ "Пацієнти України", розпочинають великий проект "Реабілітація травм війни", спрямований на реформування сфери реабілітації в Україні. У рамках проекту відбуваються тренінги мультидисциплінарних команд лікарів-реабілітологів із різних міст України. Установи, команди фахівців яких зараз навчаються, будуть оснащені необхідним сучасним реабілітаційним обладнанням у рамках фінансування проекту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як встановити та продовжити інвалідність під час війни.