RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Як допомогти собі та близьким після деокупації та полону: поради від МОЗ та контакти

МОЗ України дали поради тим, хто хоче впоратися з пережитим досвідом окупації та полону після того, як ЗСУ звільнили або звільнять у найближчому майбутньому населені пункти.

Про це повідомило МОЗ України у Telegram.

1. Пройти медичне обстеження. У першу чергу, треба звернутися до сімейного лікаря або працівника швидкої допомоги чи будь-якого іншого доступного у населеному пункті фахівця, щоб пройти медобстеження. Якщо неможливо прийти самотужки - треба звернутися по безкоштовну медичну консультацію до контакт-центру МОЗ: 0 800 60 20 19.

2. Першочергові потреби. Фізична безпека, наявність їжі, питної води, тепла - про це все потрібно подбати у першу чергу, як і про медичне обстеження. Також варто відновити режим сну. Про потреби потрібно повідомляти державним структурам та гуманітарним організаціям, тоді вони вчасно забезпечать всім, чого дуже потребує людина.

3. Зв'язок з близькими. Родичі та близькі люди також хвилюються про тих, хто залишився в окупації. При звільненні від загарбників потрібно дати знати їм, що ви живі, обговорити свій досвід хоча би коротко, а також не варто соромитися прояву своїх почуттів. Але, якщо людина переймається, чи потрібно розповідати травматичний досвід, чи готові для цього родичі та друзі, тоді потрібно запитати їх перед розповіддю про це.

4. Не вживати алкоголь, наркотики. Хоч це може здаватися вірним способом пережити жахіття окупації, ефект не буде від нього довгим, на тверезу голову біль повернеться з новою силою, а тому є великий ризик алкогольної або будь-якої іншої залежності.

5. Контактувати з людьми, з якими є спільний досвід. Підтримка від таких людей може дуже допомогти, а також можна один одному передати контакти лінії підтримки, гуманітарної допомоги, щоб якомога більше людей отримали її.

6. Бути готовими до негативних наслідків для психіки. Зокрема, після перших днів полегшення може виникнути перевтома, виснаження та спустошення. Це нормальна реакція на стрес. Тому варто дати час організму та голові відновитися.

7. Треба пам'ятати, що ПТСР лікується. Ознаками ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) є неприємні спогади, прагнення уникнути конкретних місць, людей, що пов'язані з пережитим, надмірна тривога, реакція на певні звуки, запахи. Якщо такі ознаки розладу є - треба терміново звернутися до фахівця з психічного здоров'я. Нижче є телефони, за якими можна отримати всю необхідну інформацію.

8. Звернення по психологічну допомогу. У разі продовження більше 2-3 тижнів виснаження, пригніченості, надмірної тривоги, потрібно звернутися до місцевих психологів, мобільних команд або безкоштовну лінію психологічної підтримки НПА: 0 800 10 01 02. Лінія працює з 10:00 до 20:00. Крім того, можна звернутися на інші "гарячі лінії".

9. Зупинити почуття провини. Може виникнути почуття злості та ненависті - це нормально. Але треба зупиняти у собі таке почуття, як провина. У тому, що сталося, винен ворог, а не ви.

Крім того, МОЗ надали контакти безкоштовної консультації щодо фізичного, емоційного та психологічного стану:

  • Контакт-центр МОЗ України – 0-800-602-019;
  • Урядова "гаряча лінія" – 15-45;
  • Номер організації "Людина в біді" – 0-800-210-160 (цілодобово);
  • Телефон довіри Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги у разі станів душевної кризи – (044) 456-17-02, (044) 456-17-25 (цілодобово);
  • Лінія емоційної підтримки МОМ – 0-800-211-444 (з 10:00 до 20:00 щодня);
  • Лінія запобігання самогубствам Ukraine LifeLine – 7333.

Раніше ми писали поради від військового психолога Андрія Козінчука, як пережити втрату близької людини на війні.