RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Раніше поважали господарників: чим відрізняються нинішні ЗСУ від довоєнної армії

До 2014 року на посади у ЗСУ ставили добрих господарників, а після 2014-го це питання кардинально переглядається. Відтоді більш важливим стало здатність самостійно ухвалювати рішення і за них відповідати. Також сучасна українська армія діє за системою НАТО, тобто кожна людина – це цінність.

Про це повідомив командувач угруповання сил та засобів оборони Києва, начальник штабу Командування сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк в етері Апостроф TV.

"Починаючи з 2014 року кардинально переглядається питання щодо кадрової роботи і комплектування посад від командира роти, батальйону, командира бригад і вище людьми, які цього дійсно варті. Від того, як ми розставимо кадри, залежить усе. До 2014 року на посади ставили тих, хто краще прибере територію, чи зробить ремонт в казармі, тобто добрих господарників. Але на полі бою вони втрачають можливість ухвалювати рішення та керувати людьми", - сказав Павлюк.

Як зазначив генерал-лейтенант ЗСУ, у 2014 році під час окупації частини Донбасу та Криму було дуже мало людей, здатних самостійно приймати рішення та відповідати за них. Але відтоді, у першу чергу, іде розстановка всіх, хто поетапно проходять сходинки від командира і вище, мають досвід, здатність ухвалити адекватне і своєчасне рішення в екстремальних ситуаціях, є авторитетом, а також не бояться вести людей за собою.

"Саме це і дало нам можливість у 2022 році гідно зустріти другу армію світу, як вони вважали", - зауважив він.

Павлюк заявив, що радянська система не передбачала безпеку військових, а лише виконувати завдання у будь-який спосіб.

"На втрату людей ніхто не звертав уваги, що ми зараз бачимо по діях російської армії. За нашою системою, яку ми беремо в НАТО, кожна людина – це цінність. Її треба берегти і робити все можливе і неможливе, щоб зберегти своїх підлеглих. Це основний підхід, яким ми відрізняємося від радянської армії і російських офіцерів. Треба бути батьком для своїх підлеглих, берегти людей, і тоді вони відплатять тобі тим самим", - резюмував він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": ЗСУ роблять неможливе, фахівці НАТО шоковані - генерал Олександр Павлюк