RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Хрещення 2023: як ворожити на ім'я нареченого, долю та виконання бажання

19 січня деякі українці відзначатимуть велике церковне свято – Хрещення, яким завершується цикл різдвяно-новорічних свят. А перед ним є традиція ворожити. У народі вірили, що пророцтва перед хрещенням Господнім обов'язково збуваються.

"Апостроф" розповідає, як дізнатися про свою долю.

Як дізнатися свою долю: найкращі ворожіння на Водохреща

Ворожіння на папірцях

Увечері 18 січня потрібно написати на 12 маленьких аркушах паперу свої бажання. Кожен листок слід згорнути трубочкою або квадратом і перед сном покласти їх під подушку. Вранці 19 січня витягти з-під подушки три "бажання" - саме вони незабаром обов'язково збудуться.

Ворожіння на воску

Слід взяти свічку та якусь ємність, наприклад миску чи чашку, та налити у неї воду. Потім запалити свічку і, коли віск розплавиться, гарячим налити його у воду. Він миттєво застигає і набуває химерних форм.

Існує безліч трактувань символів, що утворилися. Наприклад, "дерево" означає щасливе життя в достатку, "квітка" віщує таємного шанувальника, "собака" - вірного друга, "кішка" - таємного ворога, а "риба" - народження дитини.

Ворожіння за бажанням на дзеркалі

Перед сном у хрещенський вечір потрібно покласти під ліжко дзеркало, принесене з вулиці, і розкласти довкола нього ялинові гілочки. На дзеркалі потрібно написати своє бажання рукою. Якщо напис вранці зникне – бажання здійсниться.

Ворожіння на горіхах

Потрібно розсипати на стіл жменю горіхів або, наприклад, насіння, горошин або квасолін. Загадайте бажання та перерахуйте кількість предметів. Якщо вони в парній кількості – бажання буде виконано, якщо кількість предметів непарне – воно не здійсниться.

Ворожіння на ім'я судженого

Щоб дізнатися ім'я свого майбутнього чоловіка, дівчина має вийти на вулицю і спитати першого зустрічного чоловіка, як його звуть – саме таким буде ім'я її нареченого.

Ворожіння на нареченого

У свято Водохреща дівчина брала віник і починала помсти вдома. Змахнувши вправо, вона вимовляла молитву, змахнувши вліво, говорила лайку. Потім серед дівчини кімнати малювала вугіллям лінію і ставала праворуч від неї на очищене молитвою місце.

Ставши, праворуч від лінії, дівчина говорила: "Наречений-ряджений, прийди переді мною, як лист перед травою". Кажуть, ніби деякі дівчата завдяки такій ворожіні бачили свого майбутнього нареченого, а деяким з'являвся чорт.

Ворожіння з гребінцем

Одна з досить простих ворожінь. Потрібно взяти гребінець і покласти його перед сном під подушку, попросивши судженого прийти розчесати волосся. Вночі має наснитися незнайомець, який запропонує дівчині розчесати волосся – це буде її майбутній коханий.

Ворожіння на заміжжя

Для ворожіння знадобляться стрічка та шматок хліба. Слід покласти їх у порожній і чистий горщик, скриньку або тазик. Із зав'язаними очима потягнути перше, що трапиться. Якщо дівчина витягла стрічку, скоро чекай на сватів, якщо хліб – весілля буде, але не цього року.

Ворожіння на картах

Перед сном дівчина повинна покласти під подушку чотирьох королів і сказати: "Наречений мій, ряжений мій, прийди на побачення до мене". Вранці навпомацки перемішати карти між собою та витягни одну з них.

Раніше "Апостроф" розповідав про традицію освячення води на Хрещення : як її зберігати та скільки часу.