RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Чому не на передовій?": як у Росії створюють фейки про українських депутатів

В Україні триває мобілізація, введена відразу ж після широкомасштабного вторгнення Росії, паралельно з якою ворог проводить свою інформаційно-психологічну операцію, вкидаючи міфи, напівправду, різноманітні фейки та відверту брехню, про те, що депутатів, як представників привілейованої касти, немає на фронті.

Про це пише "Апостроф".

Позиція "ось коли депутати підуть на війну, тоді і я" є наративом, своєрідною маніпулятивною апеляцією до справедливості, з якої за кілометр стирчать вуха Москви.

Читайте також: Мобілізація в Україні: коли "візьмуться" за чоловіків, що виїхали з країни

У соцмережах можна знайти чимало коментарів на користь такої "справедливості": "коли підуть на фронт "слуги", міністри та депутати? Чому досі не на передовій?", "Самі в Буковелі сховалися, а простий народ женуть на смерть. Ось нехай депутати та судді першими і йдуть".

В основному, подібні коментарі залишають боти без справжніх фото у профілі. Однак зустрічаються і реальні люди.

Основний сенс у цьому наративі такий, щоб уявити війну як "цікавість політиків", яку вони начебто вирішують "за рахунок простого народу", а самі на фронт не поспішають.

До речі, винахід не новий – ці тези висували попередні вісім років війни пропагандисти кремля в Україні та московський патріархат.

Псевдологічний ланцюжок у такій ІПСО виглядає просто – не буде при владі цих політиків ("київського режиму"), не буде й війни.

Однак якщо навести оптику логіки на цей наратив, то він не витримує жодної критики.

По-перше, це неправда, що депутати, політики та чиновники не воюють. Так, зі зброєю в руках захищають Україну нардеп від "Голосу" Роман Костенко та його колега у фракції Роман Лозінський. Депутат від "ЄС" Яна Зінкевич координує роботу бригад парамедиків, які рятують поранених бійців на передовій. Воюють і місцеві депутати, наприклад, депутат Миколаївської облради Євген Ігнатенко, або депутат Кіровоградської облради Андрій Яровий. 11 народних обранців місцевого рівня зі Львова та області також одягли форму ЗСУ. Воюють і колишні народні обранці: Ігор Луценко, Руслан Кошулинський, Андрій Іллєнко та інші.

По-друге, звісно, далеко не всі 100% депутатів та чиновників пішли на фронт, але державні інститути мають працювати й у період війни. Особливо під час війни. Адже питання тилу, соціального забезпечення, охорони здоров'я, освіти, економіки, ЖКГ ніхто не знімав. А без людей, які б забезпечували їхню роботу - це було б неможливо.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Чому депутати не воюють, а я маю": як російські ІПСО намагаються зірвати українську мобілізаці"

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.