RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Чи потрібно переселенцю без довідки ставати на військовий облік: коментар юриста

Через повномасштабну війну, розв'язану Російською Федерацією, в Україні оголошено загальну мобілізацію та військовий стан. Також багато українців із тимчасово окупованих територій або тих, де ведуться активні бойові дії, переїжджають у безпечніші міста та села. Ці люди мають юридичний обов'язок стати на військовий облік за новим місцем проживання, незалежно від наявності довідки ВПО.

Деталями поділився а двокат, юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та Семен Яценко.

Читайте також: Чому вуличні рейди з повістками знову стали актуальними: важливе пояснення

"Згідно з положеннями Закону «Про військовий обов'язок та військову службу» від 25.03.1992, військовий обов'язок включає обов'язок дотримання правил військового обліку. Глава VI цього закону регулює військовий облік громадян України. Відповідно до статті 33 цього Закону, військовий облік громадян України ділиться на облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Очевидно, питання обліку пов'язується виключно з громадянством, і один із трьох статусів – призовники, військовозобов'язані, резервісти", - розповідає експерт.

За словами Яценка, людина, яка фактично відмовилася від оформлення статусу ВПО, але змінила місце проживання, все одно зобов'язана зареєструвати нове житло. Інакше це може підпадати під статтю 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення – "проживання без паспорта громадянина України або реєстрації місця проживання".

Слід зазначити, що під час дії правового режиму воєнного стану вільний вибір місця проживання обмежений (стаття 13 Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12.2003).

Юрист наголошує, що особа має юридичний обов'язок стати на військовий облік за новим місцем проживання незалежно від наявності довідки ВПО. В іншому випадку людина чинить правопорушення, за яке може настати відповідальність.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, українські військовозобов'язані, які перебувають за межами України та не мають відстрочки, будуть змушені повертатися до України. Їх особисто зобов'яжуть регулярно подавати свої облікові дані до Територіальних центрів комплектування .