RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

У військкомат у 16 років? Адвокат розповів, у якому віці потрібно ставати на військовий облік

В Україні чоловіки мають ставати на облік призовників у віці від 16 до 27 років. Це прописано у новому порядку військового обліку.

Про деталі нововведення розповів юрист Андрій Новак, пише Українська правда.

Читайте також: Військовий облік через "Дію": як працює система і чи розсилатимуть повістки

Йдеться про новий порядок, передбачений статтею 21 постанови №1487, яку підтримав уряд 30 грудня 2022 року та затвердив 3 січня 2023 року.

За словами фахівця, у військкомат потрібно йти не тоді, коли виповнилося 16 років, а в той рік, коли має виповнитися 17-ть.

"Наприклад, якщо 2022 року хлопцеві виповнилося 16, то 2023 року він має стати на військовий облік", - уточнив юрист.

Водночас ухвалена постанова щодо військового обліку не змінює закони, відповідно до яких громадянина можуть мобілізувати чи призвати на строкову службу з 18 років.

Саме уточнення про 16 років потрібне Територіальним центрам комплектування, щоб можна було визначити кількість потенційних призовників та мобілізованих.

"Постановка на військовий облік проводиться централізовано - зазвичай школою. Класом прямує група хлопців у військкомат і вони разом стають на облік – просто тепер це відбуватиметься трохи раніше", - додав Андрій Новак.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, у яких випадках в Україні можуть посилити мобілізацію.