RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні запровадили новий порядок виплат сім'ям загиблих бійців: юристи пояснили суть

З початку лютого поточного року в Україні зареєстрували накази МВС №51 та №50 щодо змін у виплаті ОГД (Одноразової грошової допомоги) у разі загибелі військовослужбовців ДПСУ та НГУ.

Про це нагадала "Юридична сотня".

"Одноразова грошова допомога виплачується, якщо військовий загинув під час дії воєнного стану або внаслідок поранення/контузії/травми/каліцтва, що сталася в період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі у бойових діях або інших заходах, зокрема, як уточнено наказами, на тимчасово окупованій Росією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора у період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення/травми чи іншого ушкодження", - йдеться у повідомленні.

ОДА, як і раніше, виплачується рівними частками на всіх одержувачів, але зміни торкнулися порядку грошових виплат. Їх виплачуватимуть у кілька етапів:

  • на першому етапі – 1/5 від призначеної суми ЄДП;
  • залишок невиплаченої суми ОГД (4/5 від призначеної суми) - щомісяця, частками протягом сорока наступних місяців.

На першому етапі родичі отримають 3 млн. грн., далі — по 300 тис. грн. щомісяця.

Зазначається також, що сім'ї загиблого, які мають право на отримання ОГД, можуть реалізувати це право з дня виникнення, тобто - дати загибелі або смерті у свідоцтві.

Щоб отримати гроші, необхідно звернутися з особистою заявою чи заявою законних представників осіб, які мають право на виплату, до колишнього райвійськкомату (нині — Територіального центру комплектації та соціальної підтримки, ТЦК та СП) або уповноваженого підрозділу іншого силового відомства (Нацгвардії, ДПСУ).

Грошову допомогу виплачують рівними частками. Відмову у виплаті можна оскаржити у суді.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, як нараховуватимуть виплати військовим за поранення.