RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Все ближче до НАТО: в Україні можуть розпочати виробництво західного озброєння та техніки

В Україні можуть виробляти британські озброєння та військові транспортні засоби, що поглибить зв'язки нашої держави з НАТО, а також зміцнить відносити з Великобританією.

Про це повідомили в The Telegraph.

Високопоставлені чиновники оборонної промисловості Великобританії обговорюють з українськими колегами угоду про створення спільних підприємств, які вироблятимуть зброю та військові транспортні засоби на місцевому рівні за ліцензією.

Читайте також: У нас є свобода, дайте нам крила: чого досягнув Зеленський у Лондоні

Водночас переговори про подібну співпрацюю ведуть з Україною й інші європейські оборонні компанії, однак британці прагнуть "обігнати" французьких і німецьких конкурентів.

Пожвавлення обговорень про виробництво зброї в Україні сталося після того, як прем'єр Великобританії Ріші Сунак зустрівся з президентом Зеленським і повідомив про можливість передачі винищувачів.

Тим часом Даунінг-стріт і Міністерство оборони Британії відмовилися від коментарів щодо можливості співпраці у виробництві озброєння, заявивши, що це справа промисловості.

Однак, за словами наукового співробітника дослідницького центру Королівського інституту об’єднаних служб і колишнього офіцера британської армії НАТО Еда Арнольда, промислове співробітництво сприяє зближенню в міжнародних відносинах, тому спочатку воно може бути виставлено як комерційне, але все ж це потребуватиме хоча б мовчазного політичного схвалення.

Також він додав, що ця угода наблизить Україну до НАТО та європейських структур безпеки, а також "вкаже на майбутнє довгострокове співробітництво, поглиблення зв’язків між Великобританією та Україною до рівня, якого вони ще не досягли".

Разом з цим виробництво озброєння за ліцензією дозволить Україні зберегти робочі місця для десятків тисяч працівників оборони.

За словами радника "Укроборонпрому" Сергій Марковський, Україна прагне укласти угоди із західними компаніями щодо виробництва західної зброї за стандартами НАТО всередині країни для посилення безпеки в регіоні.

"Крім прямої участі у спільних підприємствах і певної форми співпраці з промисловістю НАТО, ми також можемо виступати в якості важливого інструменту для заміни російського та китайського впливу в країнах Близького Сходу, Азії та Африки", - наголосив він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що президент Зеленський назвав строки вступу України до ЄС і НАТО.