RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чому Україна не святкує 23 лютого і коли треба вітати захисників

У Росії 23 лютого відзначають "День захисника Вітчизни", в Україні це не свято, ми святкуємо День захисників та захисниць 14 жовтня. Більше того, для українців це чорний день, тому що рік тому, відзначивши своє свято, вранці 24 лютого росіяни напали на нашу країну.

"Апостроф" розповідає, чому 23 лютого більше не є святом в Україні.

День захисника Вітчизни було встановлено у РРФСР 27 січня 1922 року у річницю створення Червоної армії. З 1922 ця дата традиційно відзначалася як День Червоної армії, з 1946 - День Радянської армії, з 1949 по 1992 роки - День Радянської армії і Військово-морського флоту.

У Росії та ще кількох колишніх радянських республіках це свято відзначають і сьогодні. Більше того, 2002 року російська Держдума ухвалила закон, згідно з яким це свято є днем військової слави Росії, і зробила його вихідним.

Читайте також: "Магічна" дата 23.02.2023: що означають цифри та чого очікувати цього дня

Відзначивши його, у 2022 році наступної ж ночі Росія повномасштабно вторглася в Україну, почала бомбити мирні міста та показала сутність своєї "військової" слави - вбивства мирних жителів, зґвалтування, крадіжки унітазів та нестримне мародерство. Все це на тлі дуже слабкої здатності виконувати бойові завдання.

Україна віддає шану та подяку своїм захисникам та захисницям 14 жовтня. Цього дня за східним обрядом відзначається свято Покрови Пресвятої Богородиці. Покрова була одним із головних свят запорізьких козаків і пов'язана з ідеями захисту від ворогів. Також 14 жовтня 1942 року вважається символічним днем створення Української Повстанської Армії (УПА).

Як писав "Апостроф", речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат попередив, що провокації з боку Росії можуть бути як 23 лютого, оскільки в країні-агресорі "день захисника батьківщини" є сакральною датою, так і 24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення. РФ може завдати ударів у три хвилі.