RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Удар по Новій Каховці та "пекло" під Бахмутом: свіжі карти бойових дій в Україні

На річницю повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого російські окупанти не досягли значних успіхів на фронті. При цьому, минулої доби, ЗСУ завдали удару по складі боєприпасів загарбників в окупованій Новій Каховці після того, як російські війська перемістили туди техніку 23 лютого.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Читайте також: ”Рік незламності”: підсумки пресконференції Володимира Зеленського

Харківська та Луганська області

ЗС РФ ввели наземні атаки на північний захід від Сватового і в районі Кремінної. За даними Генштабу ЗСУ, окупанти безуспішно намагалися наступати в районі Стельмахівки (15 км на північний захід від Сватового), Діброви (5 км на південний захід від Кремінної), Білогорівки (12 км на південь від Кремінної) та в районі Серебрянського лісу (11 км на південь) від Кремінної). Голова Луганської області Сергій Гайдай додав, що ЗСУ відбили наземну атаку російської армії біля Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового).

У свою чергу, ватажок чеченських бойовиків Рамзан Кадиров заявив, що ЗС РФ нібито захопили невизначену українську укріплену позицію поблизу Білогорівки. Один російський військовий блогер сказав, що загарбники атакували Білогорівку і пробували просунутися в напрямку Тернів (17 км на північний захід від Кремінної) і Макіївки (23 км на північний захід від Кремінної). За даними іншого російського "військора", рашисти не робили жодних наступальних дій на лінії Площанка-Макіївка-Журавка Балка (16-23 км на північний захід від Кремінної).

За даними російських джерел, ЗС РФ розділили певні повітрянодесантні формування за двома напрямками просування. Так, пов'язаний із Кремлем "військкор" 23 лютого сказав, що підрозділи 76-ї повітряно-десантної дивізії діють на позиціях на лінії Сватово-Кременна, а також підрозділи ВДВ діють вздовж усього фронту Сватово-Кременна. Міноборони РФ уточнює, що 76-а та 106-а повітряно-десантні дивізії діють у районі Бахмута, не як повні формування дивізійного рівня.

На думку ISW, російська армія використовує свої елітні війська для закриття прогалин та як точкове підкріплення на ключових напрямках, розтягуючи їх по всій лінії фронту.

Донбас

За даними Генштабу ЗСУ, рашисти безуспішно ввели наступальні дії біля Бахмута, за 30 км на північ від Бахмута - біля Верхньокам'янського, Федорівки, Роздолівки, Дубово-Василівки, Залізнянського, Берхівки; і в межах 26 км на південний захід від Бахмута біля Іванівського, Часів Яру, Диліївки та Василівки.

Російські джерела повідомляють, що, ймовірно, російська армія трохи просунулась поблизу траси E40 на захід від Парасковіївки (7 км на північ від Бахмута), а бойовики ПВК "Вагнер" - на північну околицю Ягідного (2 км на північ від Бахмута), взявши нібито під контроль більшу частину цього населеного пункту, але ISW не має візуального підтвердження.

Водночас власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що його бойовики нібито повністю захопили Берхівку (4 км на північ від Бахмута), але ISW теж не має візуального підтвердження цього. "Військкори" окупантів стверджують, що ЗС РФ контролюють висоти на північ від Дубово-Василівки (6 км на північний захід від Бахмута) і намагалися просунутися у напрямку Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута), а "вагнерівці" нібито наступали на Веселе (17 км на північний схід від Бахмута) з Білогорівки (21 км на північний схід від Бахмута), а також у напрямку траси Т0504 та в районі Іванівського (6 км на захід від Бахмута), де "йдуть бої на підступах до населеного пункту".

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти безуспішно намагалися наступати в межах 36 км на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського, Водяного, Невельського, Мар'їнки та Новомихайлівки, а також у районі Пречистівки (35 км на південний захід від Донецька).

За даними російських джерел, рашисти наступали в районі Побєди (32 км на південний захід від Авдіївки) і нібито витіснили ЗСУ з опорних пунктів у населеному пункті, хоч ISW не має візуального підтвердження. Однак один відомий російський "військкор" стверджує, що ЗС РФ не вистачає особового складу для наступу навколо Побєди. Інший військовий блогер зазначає, що російська армія нібито наступала на Авдіївку з боку Спартака (5 км на південь від Авдіївки) та з Новобахмутівки (13 км на північний схід від Авдіївки) у напрямку Кераміка (15 км на північ від Авдіївки).

За даними російського "військкора", окупанти нібито штурмували у напрямку Вугледара (30 км на південний захід від Донецька) з позицій у дачній зоні на захід від Микільського.

Південь України

Радник Херсонської ОВА України Сергій Хлань зазначив, що ворог посилив присутність у районах Дніпра. Хлань також визначив безпеку у районі Генічеська як "умовну". За його даними, ЗСУ атакували склад із боєприпасами окупантів у Новій Каховці 24 лютого після того, як вони перемістили туди техніку 23 лютого.

Представник Південного оперативного командування України Наталія Гуменюк уточнила, що противник посилив обстріл районів на правому березі Херсонської області. Крім того, вони ведуть регулярний вогонь на захід від Гуляйполя та Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

Колаборант із Запорізької області Володимир Рогов стверджує, що нібито російські та українські війська ведуть розвідку на місці та вступають у позиційні бої, не досягаючи значних успіхів на Запоріжжі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що за рік війни Росія завдала величезної шкоди нашій країні, зокрема зруйнувавши понад 80 тисяч цивільних об'єктів.