RU  UA

Практикували ще у радянські часи: експерт розповів, навіщо РФ потрібна провокація з американським БПЛА

У вівторок, 14 березня над Чорним морем зіткнулися російський літак Су-27 та американський розвідувально-ударний безпілотник розвідки та спостереження MQ-9 Reaper - останній довелося затопити. Однак це далеко не перший подібний інцидент за участю російської, а до цього - радянської авіації.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

З його слів, це була спланована провокація з боку РФ.

Читайте також: Інцидент з російськими літаками та безпілотником США: що відомо про MQ-9 Reaper

"Він (БПЛА - "Апостроф") був навмисно знищений, для цього використовувалися два винищувачі Су-27, які при цьому не використовували зброю. Вони скинули на БПЛА авіаційну гас, і це спричинило його падіння", - заявив Коваленко.

Експерт зазначив: така практика використовувалася радянськими, а відтак і російськими військовими.

"Це провокація, яку практикували ще за радянських часів. Аналогічно на флоті під час холодної війни вони здійснювали елементи виштовхування кораблів із тієї чи іншої зони. Це використовувалося, щоб воно виглядало як інцидент, що це не була пряма якась агресія, але результат був", - наголосив Коваленко.

Він додав, що США не реагуватимуть на це військовим шляхом, як багато хто очікує.

"Немає приводу для силового елементу – не була задіяно зброю. Але з іншого боку, на дипломатичному рівні, на рівні допомоги Україні буде відповідь. І росіяни ще пошкодують про цей свій перформанс", - заявив аналітик.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Україна збиралася говорити зі США про закупівлю ударних безпілотників MQ-9 Reaper.