Військовим можуть не виплатити компенсацію за поранення: є 9 причин

Військові, які виконують бойові завдання, не завжди можуть розраховувати на виплати від держави у разі поранення чи отримання інвалідності на фронті.

Про це повідомила адвокат, член Ради Комітету медичного та фармацевтичного права та біоетики НААУ Оксана Міськів, повідомляють Новини Live.

Є дев'ять обставин, які не дають право військовому отримати компенсацію від держави:

1. Умисне вчинення кримінального правопорушення, встановлене обвинувальним вироком суду або постановою (ухвалою) про закриття кримінального провадження.

Читайте також: Додаткові виплати у разі загибелі та каліцтв через війну: що ВР прописала в новому

2. Умисне заподіяння військовослужбовцям шкоди своєму здоров'ю.

3. Перебування потерпілого військовослужбовця за місцем проживання.

4. Знаходження військового, який отримав поранення, травму, у відпустці або у звільненні від розташування військової частини (якщо він не виконував дій щодо порятунку людського життя або державної власності, підтримки військової дисципліни та охорони правопорядку).

5. Алкогольне, токсичне чи наркотичне сп'яніння, не обумовлене технологічним процесом, яке стало основною причиною нещасного випадку та підтверджено відповідним медичним висновком та матеріалами розслідування нещасного випадку.

6. Погіршення стану здоров'я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними або отруйними речовинами, що підтверджено відповідним медичним висновком, за умови, що отруєння не пов'язане з впливом цих речовин на постраждалого військовослужбовця внаслідок їх застосування у технологічному процесі чи незадовільного зберігання, а потерпілого до настання нещасного випадку було усунуто від виконання обов'язків командиром (начальником).

7. Використання в особистих цілях без відома командування транспортних засобів, озброєння, обладнання, інструментів та матеріалів, що належать до військової частини або використовуються нею.

8. Самовільне залишення військовослужбовцям місця служби.

9. Природна смерть внаслідок вроджених вад здоров'я, смерть від загального захворювання, самогубство, що підтверджено висновками судово-медичної експертизи та (або) постановою (ухвалою) про закриття кримінального провадження.

Обставини, у яких нещасні випадки не визнаються пов'язані з виконанням обов'язків військової служби визначаються під час службового розслідування.

Нагадаємо, Рада ухвалила законопроект, згідно з яким понад пів мільярда гривень виділятимуть на армію, що також передбачає доплати військовим.

Вас може зацікавити:

Від 30 до 100 тисяч гривень: у чому різниця між доплатами військовим та кому можуть повернути надбавки

Грошова допомога сім'ям загиблих військових: до закону хочуть внести важливу зміну

Нові правила виплат військовим на "нулі": українцям відповіли на 8 питань, що часто ставляться.