RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Корупція на 27 млн: найгучнішу справу про розкрадання у Миколаєві часів Сєнкевича розгляне суд

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду кримінальне провадження щодо посадовців Миколаївської міськради, обвинувачених у заволодінні 27 млн грн під час реконструкції Соборної площі.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби САП.

Ініціатором реконструкції із заміною плитки і зміною ландшафтного дизайну був мер міста Олександр Сєнкевич, за що місцеві медіа дали йому прізвисько "плиточник".

"Серед обвинувачених: заступник Миколаївського міського голови; колишній перший заступник директора одного з департаментів Миколаївської міської ради, 6 директорів приватних компаній, один із яких є чинним депутатом Одеської міськради, засновник приватної компанії", - йдеться в повідомленні.

ЗМІ зазначають, що йдеться про віцемера Миколаєва Сергія Коренєва, експершого заступника директора департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради Олександра Брижатого; власника ТОВ "Імперія води України" Ігоря Великого; директора "БВК "Пік-Буд", депутата Одеської міськради від "Довіряй справам" Марину Лозовенко та ще 5 осіб.

Згідно з повідомленням САП, у 2019 році департамент Миколаївської міської ради оголосив тендер на виконання робіт з реконструкції Соборної площі. Під час досудового слідства з’ясувалося, що заступник міського голови і перший заступник одного з департаментів міськради, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою із директорами приватних компаній, забезпечили перемогу у тендері визначеного товариства, яке і виконало роботи. Проте за результатами експертизи було встановлено, що роботи було проведено за завищеними цінами, і громаді міста завдано збитків на майже 27 млн грн. Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.

Свідчення у справі давав і мер Олександр Сєнкевич, для цього його затримали на пропускному пункті перед виїздом за кордон. Мер заявляв, що вважає кримінальну справу "непорозумінням".

"Ми спеціально виклали всю кошторисну документацію у відкритий доступ, встановили камери спостереження. Давали всю необхідну інформацію журналістам, поліції, СБУ... Вважаю, що це якесь непорозуміння", – казав Сєнкевич.

До цього НАБУ проводила обшуки у віцемера Коренєва і Сєнкевич висвітлював процес у соцмережах. Також він неодноразово підтримував обвинувачених під час слідства і ухвалення запобіжних заходів в судах. Він заявляв, що через "корупційний скандал" чиновники департаменту ЖКГ "боялися працювати". Опозиція ж звинувачувала Сєнкевича в неадекватності проекту реконструкції. Депутат Миколаївської міськради Владислав Чайка писав, що на проекті вкрали б ще більше, якби НАБУ не спинила його.

"Яку треба мати уяву, щоб площу в південному місті закласти плиткою, знести десятки дерев, знищити газонну зону і поставити дерева в діжках?!… За гроші, витрачені на площу, можна було побудувати, як мінімум, 2 басейни, де городяни змогли б відпочивати в комфортних умовах" - писав він.

Раніше, у розпал розслідування щодо розкрадання Сєнкевич "клявся на Біблії", що не наживався на реконструкції Соборної площі.