Міністр освіти Лісовий відмовився від наукового ступеню після скандалу: це прецендент для України

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, якого звинувачували у плагіаті, відмовився від ступеня кандидата наук. Він вирішив першим на собі випробувати механізм добровільної відмови від наукового ступеня.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Не 2024 року: озвучено дату переходу шкіл на 12 років навчання

"В академічному світі науковий ступінь – це про цінність і довіру, а ще про досягнення, а не здобуття. Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, мають лише вчені. На собі, власне, першим і випробував механізм відмови. Написав відповідну заяву і відучора вже не є кандидатом наук. Триматися за формальні для себе статуси не збираюся. Набагато важливішими є реальні справи та дії", - написав міністр.

Лісового раніше звинувачували у плагіаті під час написання наукової дисертації. Низка організацій та нардеп Ар'єв після призначення Лісового міністром освіти наводили факти плагіату у його науковій роботі. Міністр у відповідь подав свою дисертацію до Національного агентства з якості вищої освіти для перевірки, результатів поки що не оприлюднено.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні може змінитися механізм відрахування, поновлення та переведення студентів. Зокрема, дозволять їх відраховувати із вишів за плагіат.

Вас може зацікавити:

Гола ставка і жодних надбавок: як вижити вчителям у 2023 році

В українських школах хочуть запровадити викладання двома мовами

Студенти мають право на відстрочку, але є нюанси: кого можуть мобілізувати