RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Екссоратник Коломойського Олійник приховує статки від оборудок в Європі - розслідування

Колишньому депутату, що виїхав за кордон, Святославу Олійнику закидають оборудки з хімічною промисловістю і приховування статків у Європі.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Одною з гучних справ, пов’язаних з Олійником, називають справу Аульської хлоропереливної станції. Стратегічне підприємство викупили в інтересах "Дніпроазот" з орбіти Коломойського. Це дало можливість олігарху встановити монополію на знезараження води в країні. Коли "Дніпроазот" оголосило про зупинку виробництва рідкого хлору, нестачу вдалося перекрити завдяки Аульській хлоропереливній станції. "Дніпроазот" відновив виробництво хлору, але підняв ціни у 5 разів. Гроші були включені в платіжки за воду, але АМКУ не зміг винести рішення щодо зловживань. У 2019 Дніпропетровська облрада виставила Аульську станцію на приватизацію і продала за понад 30 млн грн. Станцію викупило "Агентство "Мега плюс", що належить Андрію Житникову, дружина якого заявила, що на нього "повісили цей об'єкт". Житников працював в енергетичних структурах Коломойського.

Олійник у 2014 був призначений в.о заступника голови Дніпропетровської ОДА, а з 2019 до 2020 - працював головою Дніпропетровської облради. У 2010 Олійника було виключено з БЮТ за підтримку Партії регіонів. Він балотувався на посаду мера від регіоналів, і програв. У 2015 був обраний депутатом до облради від партії Коломойського "Відродження". Також він намагався вибудувати співпрацю зі "Слугою народу", проте пізніше заявив, що "наліпку "Зе-команди" з телефону відклеїв". Нещодавно в мережі з'явився пост з Telegram-каналу нібито Олійника, де він закликав йти "на компроміс з Росією", але сам він заявив, що не веде соцмереж. Він захоплювався прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо, який виступав за припинення допомоги Україні та скасування санкцій щодо РФ. У Словаччині Олійник заснував декілька компаній, і зводить у двоповерховий будинок у містечку Блатниця, де проживає менше тисячі людей.

В Україні його розшукує НАБУ через неправдиві свідчення в декларації, ухилення від сплати податків, приховування нерухомості за допомогою підставних осіб. Йому закидають, що він не декларував майно його нібито громадянської дружини Ірини Гунази, яка має землю у Дніпропетровській та Київській обл., Дніпрі, а також активи у Словаччині (земля, нежитлова будівля на 1019 кв. м, с/г будівлю та ділянку 7117 кв.м). Словацькі журналісти писали, що Гуназі належить компанія Arograph у Блатниці, що "отримує прибуток від сумнівного бізнесу", і може бути пов’язана із оточенням Коломойського.