Деякі деталі збереглися: як зараз виглядає легендарний літак "Мрія", знищений росіянами, фото

В мережі з'явилися фотокартки залишків найбільшого літака у світі Ан-225 "Мрія", знищеного росіянами в перші дні повномасштабного вторгнення.

Ексклюзивні кадри опублікував "Аеровокзал".

Читайте: Екс-директору "Антонова" повідомили про підозру: подробиці гучної справи

"Мрія", яка існувала в єдиному екземплярі, була знищена в аеропорту Гостомель під час російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Літак був пошкоджений настільки, що його відновлення стало неможливим.

Найбільше під час бойових дій постраждала носова частина авіалайнера. Пожежа знищила кабіну пілотів з усім обладнанням, носову секцію фюзеляжу, двигун, шасі та частину крила.

Хвостове оперення, яке збереглося, може допомогти в будівництві нового Ан-225, а ось двигуни з літака вже в роботі кілька місяців.

"Мрія" оснащена шістьма двигунами Д-18Т. Такі ж двигуни використовують транспортні літаки Ан-124 "Руслан" із флоту ДП "Антонов". Навесні 2023 року заступник гендиректора ДП "Антонов" Максим Саноцький розповів журналістам, що підприємство змогло відремонтувати три із шести двигунів "Мрії". Два з них поставили як запасні частини на Ан-124.

Ан-225 "Мрія" - надважкий транспортний літак, створений 1988 року київським КБ імені Антонова. До 2022 року Ан-225 був найбільшим та найпотужнішим літаком у світі. Головний конструктор — Віктор Толмачов. Літак створювався для потреб радянської космічної програми: для транспортування вантажів, космічного корабля "Буран" і компонентів ракетної системи "Енергія". Після розпаду СРСР літак перейшов у власність України, перебував на консервації разом із другим недобудованим фюзеляжем. В кінці 1990-х був реконструйований і модифікований для перевезення важких вантажів. Виконував комерційні перевезення. Ан-225 із максимальною злітною масою 640 т був найважчим літаком у світі.

Нагадаємо, що українці почали будувати другий літак "Мрія".

Вас може зацікавити:

Чекали ще до війни: куди мав летіти Ан-225 "Мрія"

Відновлення "Мрії": як і коли розпочнуть ремонт найбільшого літака на планеті

Як виглядають "Мрія" та "Руслан" після звільнення Гостомелю: фото та відео