RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

З днем шахтаря! Найкращі листівки та цікаві факти про свято

У неділю, 27 серпня, в Україні відзначають День шахтаря - однуї з найважчих, небезпечних та найдавніших професій у світі. Вперше вона з'явилася у часи Стародавньої Греції. Також 27 серпня святкують День міста Донецьк.

"Апостроф" зібрав цікаві факти про шахтарів, а також яскраві листівки до цього свята.

Читайте також: День ангела в серпні 2023: кого привітати і як назвати дитину за старим і новим стилем

Цікаві факти про шахтарів

  • У святилищах Посейдона часів Стародавньої Греції археологи знайшли глиняні таблички із зображенням шахтаря, який видобуває глину.
  • У 19-20 століттях шахтарі іноді брали з собою у шахту канарок, які відчувають присутність метану і чадного газу в повітрі. Поки птахи цвірінькали, шахтарі працювали, а як тільки замовкали - виходили.
  • У деяких шахтах є люди, які перевіряють кишені працівників, щоб вони не тягли під землю тютюн, запальнички або сірники. Якщо знаходять, то можуть звільнити.
  • Найчастіше шахтарі страждають від пневмоконіозів, хронічних і пилових бронхітів, силікозов, вугільного пилу в легенях через свою професію.
  • Найглибші шахти України - "Шахтарська Глибока" у Шахтарську (1 446 метрів у глибину), "Прогрес" у Чистяковому (1 340 метрів), а також є "Козацька" у Кривому Розі, яку планують поглибити до 1430 метрів. Найглибші шахти в світі є в Південно-Африканській Республіці - до 4,5 км у глибину.
  • Найстаріша шахта в Україні - "Центральна" у Торецьку, яку ввели в експлуатацію в 1860 році. Найстаріша шахта у світі - у Нідерландах, що діє з 1113 року.
  • У 1935 році Міжнародна організація праці прийняла постанову щодо заборони жінок-шахтарок та підлітків. Але в Україні жінки неодноразово були шахтарями під час Другої світової війни, коли не вистачало чоловіків. Серед них були Марія Гришутіна, Поліна Фалько та Ніна Кузьменко з Донбасу, які іноді перевиконували нормативи видобутку вугілля на 200-300%. Загалом під час війни та повоєнний час в УРСР близько 200 тисяч жінок були шахтарями.

Листівки до Дня шахтаря

Раніше "Апостроф" повідомляв, що з 1 вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар, через що дати багатьох церковних свят зміняться.

  • Вас також може зацікавити:

Собор ПЦУ офіційно переніс дату Різдва Христового: які ще церковні свята змістяться у календарі

Як змінився календар свят в Україні з початку війни: інфографіка

Чи будуть українці відпочивати на День Незалежності: календар вихідних у серпні