RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У спірних ситуаціях суди мають ухвалювати рішення на користь військових та їх сімей - адвокат і волонтер Артур Ємельянов

Питання соціальних виплат сім'ям загиблих і поранених військовослужбовців, а також спори щодо таких питань з державними органами, повинні розглядатися судами в пріоритетному порядку із винесенням рішень, за можливості, на користь військових та їхніх родин.

Таку думку в інтерв'ю Судово-юридичній газеті висловив колишній суддя, а нині адвокат і військовий волонтер Артур Ємельянов.

"Те, що відбувається внаслідок війни сьогодні, у першу чергу, змушує замислюватися про справедливість. Наслідки війни будуть тяжкі. Коли ми переможемо та поставимо у цій війні крапку, другою складовою буде психологічний стан тих людей, які пройшли через фронт. Сьогодні вони працюють "на адреналіні", навіть ті, хто вже 7-8 років там, і я розумію, що цим людям потрібна буде допомога. Особливо, якщо наслідком стала інвалідність. І якщо держава в особі судів та інших органів не буде їх підтримувати – це буде величезна несправедливість", - вважає Ємельянов.

На його думку, якщо почнеться протистояння військових та державних органів - буде велика проблема для України.

"Після перемоги ми отримуємо досить серйозний вибух. Цього не можна допустити. Треба відшукати способи віддати цим людям усе їм належне. Необхідно передбачити можливість виносити і виконувати рішення по цих питаннях у максимально стислі строки. А судам, при всіх не до кінця зрозумілих ситуаціях, приймати рішення на користь військових та їх сімей. Не забуваємо, вони ризикують своїм життям та втрачають здоров'я", - підкреслив адвокат.

Він додав, що одним із гострих питань стане компенсація збитків, завданих ракетними ударами ворога по містах, селищах, домівках окремих родин.

"Ми готуємо програму з супроводження територіальних громад у частині питань, пов'язаних з відшкодуванням та отриманням від держави-агресора її коштів, що знаходяться за кордоном, компенсації втрат та спричиненої шкоди. Коли за компенсацією звертаються юридичні особи, вони мають можливість найняти кваліфікованих юристів, підготувати документи. Втім, сам собою факт спричинення шкоди і навіть візуалізація, експертиза ще не дають гарантії отримання відшкодування… Наша ініціативна група готує своєрідну методичку – алгоритм дій, за яким ми будемо реалізувати у закордонних судах рішення українських судів. Тому ми зараз ведемо діалоги з британськими юристами і готуємося до відповідної конференції. Цей напрям, який наша група готує для того, щоб безкоштовно допомогти територіальним громадам отримати відшкодування за завдані збитки", - підсумував він.