RU  UA  EN

Пʼятниця, 7 червня
  • НБУ:USD 40.10
  • НБУ:EUR 43.40
НБУ:USD  40.10
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 червня

6 червня

Всі новини

Яке церковне свято 5 листопада: головні заборони та прикмети

5 листопада православні українці відзначатимуть день пам'яті мучеників Галактіону та Епістіми. Це християнські святі преподобномученики та подвижники.

"Апостроф" розповідає про головні заборони та традиції цього свята.

Читайте також: Вихідні та святкові дні у листопаді-грудні 2023: коли відпочиватимуть українці

У третьому столітті в Емесі Фінікійському жила дуже багата пара, яка не могла мати дітей. Одного разу священик на ім'я Онуфрій прийшов до них у дім, просячи милостині. Коли він дізнався про горе в сім'ї, він сказав, що у пари з'явиться хлопчик, який буде справжнім послідовником Христа. Незабаром у них народився хлопчик, якого назвали Галактіоном. Він був вихований у християнській вірі та здобув чудову освіту. Галактіон міг би зробити чудову кар'єру, але він прагнув чернечого життя.

Епістіма була його нареченою. Вони прийняли святе хрещення і вирішили не одружуватися, а присвятити своє життя Богові і вступити в монастирі біля Синайської гори. Там вони прославилися надзвичайно побожним чернечим життям.

Одного дня воїни напали на чоловічий монастир, ченці втекли, але Галактіон залишився, його знайшли в келії, коли читав Божественне Письмо. Святого ув'язнили і привели на суд до язичницького старости. Епістимія, дізнавшись про це, поспішила до Галактіона і безбоязно стала поруч із ним перед суддею. Староста наказав мучити пару. За те, що язичницький староста наказав роздягнути святу Єпистимію, він і всі, хто був поряд осліп, тільки після молитви святої Богові вони прозріли, але мучитель ще більше озвірів. Галактіону та Епістіму відрізали руки та ноги, але вони мужньо терпіли та прославляли Христа-Царя.

Є головні прикмети цього дня:

  • На землі вже багато снігу – зима буде довгою та холодною.
  • На деревах уранці багато інею – до потепління.
  • Місяць у серпанку – погана погода триватиме довго.

Також у цей день має деякі заборони. Наприклад, у свято предки намагалися не розпочинати жодних нових справ, оскільки можна зіткнутися із серйозними неприємностями. Крім того, не заведено запрошувати до свого будинку гостей, навіть родичів чи добрих друзів. Також не варто цього дня робити покупки, особливо дорогі. Вважалося, що вони скоро зламаються.

Є також список справ, які неодмінно потрібно зробити на свято. Згідно з повір'ями, сьогодні краще забиратися в будинку — ця робота закінчиться добре і принесе щастя. Крім того, наші пращури намагалися піти на Галактіону в лазню, щоб там попаритися. Вважається, що після цього протягом усього року будеш здоровим.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали про те, як українці відпочиватимуть на новорічні свята.

Вас може зацікавити:

Коли святкуватимемо Трійцю у 2024 році: нова дата

Святий Миколай прийде раніше: коли улюблене свято дітлахів у 2023 році

Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік