RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Їх давали нащадкам розбійників: які прізвища носили українські "Робін Гуди"

Не таємниця, що у старі часи люди отримували прізвища від роду занять, своїх вад чи навпаки, переваг, назв місцевості, характерних рис тощо.

Освітній ресурс "Весела абетка" пояснює, які прізвища давали українцям, що мали "проблеми з законом", тобто були розбійниками чи якимись "розбишаками".

Таких, до речі, не так вже й багато - Левенець, Дейнека, Гайдамака, Опришко та Сердюк.

Читайте: В роду були вояки УНР та УПА: які прізвища є військовими, список

Скажімо, згідно з базою генеалогічного товариства "Рідні" українське прізвище Гайдамака налічує 1802 носіїв й за поширенням займає 2584 місце. Найчастіше воно зустрічається на Придніпров'ї.

Срібнянський район на Чернігівщині – найгустіший осередок цього прізвища. На одного носія прізвища Гайдамака припадає 520 жителів.

Гайдамаками називали народних повстанців, учасників гайдамацького руху на Правобережній (Західній) Україні. Гайдамацький рух виник в перші десятиріччя XVIII століття й тривав до кінця 1760-х років, зрештою вилившись у грандіозне повстання, відоме під назвою Коліївщина. Найвизначнішим гайдамацьким лідером був Максим Залізняк.

Прізвище Дейнека також має коріння з гайдамацького руху. Дейнеками називали вояків піхотного полку, яких набирали з усілякого наброду та погано озброєних.

Прізвище Дейнека налічує 5143 носіїв та за поширенням займає 689 місце.

Найчастіше воно зустрічається на Волині. Наразі Ратнівський район – найгустіший осередок цього прізвища. На одного носія припадає 99 жителів.

Сердюками називали найманців піхотних частин, які складали гвардію гетьмана та утримувалися, власне за кошти гетьманського уряду. Вони були професійними військовими заробітчанами з південної Київщини та Східного Поділля. Не маючи постійного місця проживання, вони мандрували Правобережжям, наймаючись до козацького або польського війська.

Прізвище Сердюк налічує 19411 носіїв й за поширенням займає 105 місце.

Найчастіше зустрічається на Запоріжжі. Покровський район є Донеччини є найгустішим осередком прізвища. На одного його носія припадає 185 жителів.

Левенець є синонимом слова "гайдамака", а також означає ще й "дужий юнак"

Українське прізвище Левенець налічує 2675 носіїв та за поширенням займає 1603 місце.

Найчастіше його можна зустріти на Волині. Але у Збаразькому районі на Тернопільщині на одного носія прізвища припадає 319 жителів.

Також до когорти "розбійницьких" прізвищ можна віднести й Опришко, адже саме від учасників народно-визвольної боротьби у Галичині, на Закарпатті та Буковині й пішли українці, яких зараз, згідно з інформацією ресурсу "Рідні", 2120 носіїв.

За поширенням це прізвище займає 2130 місце.

Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї. Хоча Гадяцький район Полтавщини – найгустіший осередок прізвища Опришко. На одного носія прізвища припадає 305 жителів.

Нагадаємо, раніше ми писали, як з'явилось і де розповсюджене прізвище Залужний.

  • Вас зацікавить:

Це найпоширеніше прізвище в Україні: версії походження і кількість представників

Третє за поширеністю прізвище в Україні: звідки походить і кількість представників

П’яте за поширенням в Україні: звідки походить прізвище Бойко і скільки налічується представників